NOS NieuwsAangepast

Opstelten verwacht drie weken onderhandelen

Informateur Opstelten denkt pakweg drie weken nodig te hebben voor de onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA. Dit gebeurt in absolute mediastilte. Maandag gaan ze echt beginnen.

De VVD'er spreekt van een "uitdagende opdracht" omdat er zowel een regeerakkoord als een gedoogakkoord moet worden gemaakt. "Er is geen garantie voor succes. Maar het belooft een goed proces te worden", aldus Opstelten.

Onderwerpen

PVV-leider Wilders praat ook mee over het regeerakkoord, aldus Opstelten. In het regeerakkoord kunnen de VVD en het CDA onderwerpen opnemen waar de PVV het niet mee eens is.

De PVV, zo is de afspraak, kan het minderheidskabinet echter niet op die punten in het regeerakkoord laten vallen.

Eitje

Voor het begin van het gesprek zei PVV-leider Wilders dat het stevige onderhandelingen worden. "Het is geen kippetje eitje. Het moet nog wel gebeuren. Ik ben positief gestemd, maar we moeten maar afwachten", aldus Wilders.

De fractievoorzitters zullen bij hun onderhandelingen ieder één secondant meenemen. Rutte neemt Edith Schippers mee, vice-fractievoorzitter van de VVD. Verhagen denkt aan Ab Klink, demissionair minister van Volksgezondheid. En Wilders heeft gekozen voor Barry Madlener, die de Europese fractie leidt.

Voorganger

Opstelten heeft vandaag nog afzondelijk gesproken met Lubbers, Rosenthal en Wallage. Vrijdag is Tjeenk Willink aan de beurt en ook demissionair minister De Jager van Financiën komt langs.

De VVD-voorzitter Opstelten werd woensdagavond door de koningin gevraagd een onderzoek in te stellen naar "de spoedige totstandkoming van een stabiel kabinet van VVD en CDA dat met de steun van de PVV kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal", zo staat in een verklaring van de RVD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl