NOS NieuwsAangepast

Media schonden privacy na Tripoli

Nederlandse media hebben de privacy geschonden van de slachtoffers en nabestaanden van de vliegtuigramp in Libië. Dat vindt de Raad voor de Journalistiek.

De raad voelde zich genoodzaakt om aan te geven waar de journalistieke grenzen liggen, na de commotie die ontstond over een Telegraaf-interview met de 9-jarige Ruben, de enige overlevende van het ongeluk.

Dat interview was ontoelaatbaar, oordeelt de raad. Ook hadden de media de achternaam van de jongen niet moeten vermelden. Het uitzenden van beelden van Ruben in een Libisch ziekenhuis noemt de raad "een evidente schending van de privacy", maar voegt daaraan toe dat het in dit geval is gerechtvaardigd door de uitzonderlijke grote nieuwswaarde en zeggingskracht van het beeld.

Overschreden

Het publiceren van foto's van de slachtoffers en nabestaanden na het ongeluk was niet noodzakelijk. De raad vindt dat daarmee journalistieke grenzen zijn overschreden.

Dat iemand een foto op internet plaatst via bijvoorbeeld Hyves of Facebook, betekent niet dat journalisten die foto's zonder meer mogen gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl