NOS NieuwsAangepast

Spanje sluit stranden om kwalleninvasie

In Spanje worden steeds meer stranden gesloten door een grote kwalleninvasie. Aan de Spaanse Costa's zijn op verschillende stranden geen badgasten meer welkom. Ook in het noorden van Spanje, in deelstaten Asturias en Cantabria, zijn negen stranden dicht.

Kusten in het westen en zuiden van het populaire vakantieland worden geteisterd door de parelkwal. Aanraking van de kwal kan voor ernstige pijn zorgen. Bovendien kunnen slachtoffers last krijgen van langdurige jeuk, duizeligheid en misselijkheid.

Rode Kruis

In de badplaats Dénia moest het Rode Kruis vorige week in een half uur tijd vijftig toeristen behandelen die door parelkwallen waren gestoken. Biologen zijn bang dat de kwallenplaag groter wordt dan in 2008, toen alleen al in Dénia vierduizend mensen moesten worden behandeld voor kwallensteken.

Aan de Atlantische kust moeten strandgangers oppassen voor de Physalia physalis, die bekend staat als 'Portugees oorlogsschip'. Het kwalachtige dier is gevaarlijk en kan tot tien keer harder steken dan echte kwalsoorten. Het gif van het Portugese oorlogsschip is niet dodelijk, maar kan wel veel pijn, koorts en zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken.

Posters

Het Spaanse ministerie van Milieu patrouilleert met schepen voor de kust en hijst rode vlaggen als grote kolonies kwallen worden gesignaleerd.

Vakantiegangers worden met posters op stranden gewaarschuwd voor de zeedieren. Op de posters staat ook wat je kunt doen als je toch een kwallenbeet oploopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl