NOS NieuwsAangepast

Blackberry aan de ketting in Saudi-Arabië

Saudi-Arabië gaat diensten van de Blackberry verbieden. Vanaf vrijdag is het in het grootste land van het Midden-Oosten onmogelijk om gebruik te maken van de messenger-dienst op de populaire smartphone.

De Saudische commissie voor communicatie en informatietechnologie ziet in de Blackberry's een gevaar voor de nationale veiligheid. Het is voor de overheid onmogelijk om toegang te krijgen tot gecodeerde berichten van de Blackberry.

Terreurverdachten

Het dataverkeer van Blackberry's loopt via servers waar overheden geen toegang tot hebben. De fabrikant van de smartphone, het Canadese Research in Motion, weigert om die informatie met overheden te delen. Verschillende landen hebben laten weten daar moeite mee te hebben, omdat ze terreurverdachten niet in de gaten kunnen houden.

Voorstanders van de Blackberry-codering zeggen juist dat met de beveiliging van de toestellen wordt voorkomen dat de overheid gesprekken kan afluisteren of berichten kan meelezen.

India

Het Blackberry-verbod in Saudi-Arabië hing al in de lucht, nadat afgelopen zondag de Verenigde Arabische Emiraten de smartphone in de ban hadden gedaan. Ook India denkt na over een inperking van Blackberry-diensten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl