NOS NieuwsAangepast

Noorderlicht vannacht mogelijk te zien

Vannacht is in Nederland mogelijk het noorderlicht te zien. Normaal is het poollicht alleen in het hoge noorden zichtbaar.

Het noorderlicht wordt veroorzaakt door kleine elektrisch geladen deeltjes die met hoge snelheid door de zon uitgestoten worden en in botsing komen met de aardse atmosfeer.

Gaat u kijken naar het noorderlicht? Maakt u foto's of film? Stuur de NOS uw beelden.

Volgens wetenschappers zijn de uitbarstingen op de zon recentelijk toegenomen waardoor het noorderlicht zichbaar kan worden. De zonnedeeltjes zouden komende nacht de atmosfeer van de aarde bereiken.

Straling

Het is niet zeker dat we het poollicht kunnen zien. Het is moeilijk te voorspellen hoe en waar de deeltjes in de atmosfeer komen. Ook bewolking kan roet in het eten gooien.

De zonnedeeltjes komen in de atmosfeer van de noordpool en zuidpool terrecht. Hoog in de lucht botsen ze met zuurstof- en stikstofatomen. Daarbij komt straling vrij die als poollicht zichtbaar wordt. De kleur en vorm van de lichtgloed variëren.

De kans op het zien van het noorderlicht is het grootst in de jaren dat er op de zon een verhoogde activiteit is. Om de elf jaar heeft de zon een actieve periode waarbij veel elektrisch geladen deeltjes uitgestoten worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl