NOS NieuwsAangepast

Weg vrij voor moskee Ground Zero

De omstreden bouw van een moskee bij Ground Zero in New York kan doorgaan. Tegenstanders claimden dat die plaats een monument is dat moet worden beschermd, hebben niet hun zin gekregen. Een commissie voor monumentenzorg in New York heeft er unaniem mee ingestemd dat een gebouw dat nu op die plaats staat mag worden afgebroken.

De tegenstanders van het islamitische centrum hadden gehoopt dat de commissie het gebouw tot monument zou verklaren. Dat had betekend dat het gebouw niet had mogen worden afgebroken. Maar de commissie vond dat het pand dat er nu staat, van weinig historische waarde is, en dus mag worden afgebroken.

Er komt nu een dertien etages tellend islamitisch centrum met een moskee, dat uitkijkt over Ground Zero. Dat is de plek waar de twee torens van het World Trade Center stonden, die werden op 11 september 2001 verwoest door extremistische moslims.

Veel nabestaanden van de bijna 3000 slachtoffers hebben moeite met een islamitisch centrum naast Ground Zero. Ook landelijke Republikeinse politici, zoals voormalig vicepresidentskandidaat Sarah Palin en voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich, spraken zich ertegen uit.

Voorstanders zeggen dat het centrum moet leiden tot verbroedering tussen religies dat iedereen er welkom zal zijn. De New Yorkse burgemeester Bloomberg en het buurtcomité van Lower Manhattan zijn voorstander van het islamitische centrum dat naast een moskee ook een theater en een zwembad zal bevatten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl