NOS NieuwsAangepast

Ivo Opstelten is een rasbestuurder

VVD-voorzitter Ivo Opstelten is aan de slag gegaan als de informateur van een minderheidskabinet van VVD, CDA en PVV. Hij is na Uri Rosenthal, Herman Tjeenk Willink, Jacques Wallage en Ruud Lubbers de vijfde informateur sinds de verkiezingen van 9 juni.

Ivo Opstelten is een bestuurder in hart en nieren. Op zijn 28e werd Ivo Willem Opstelten (1944) de jongste burgemeester van Nederland. Hij leidde de gemeente Dalen in Drenthe, inmiddels onderdeel van de gemeente Coevorden, van 1972 tot 1977.

Daarna volgde verschillende burgemeesterschappen: van Doorn, via Delfzijl en Beerta, naar Utrecht en uiteindelijk in 1999 zijn geboortestad Rotterdam. In dat sociaal-democratische bolwerk groeide de VVD'er uit tot een geliefde burgervader.

Rolmodel

Bij zijn afscheid van Rotterdam in 2008 kreeg hij de hoogste onderscheiding die de gemeente hem kon geven: de Van Oldenbarnevelt-penning. Toenmalig minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken noemde Opstelten een rolmodel.

Het belang van Opstelten werd duidelijk toen hij in 2009 werd gevraagd als interim-burgemeester van Tilburg, nadat Ruud Vreeman was afgetreden. Half juli kon Opstelten het stokje daar doorgeven aan Peter Noordanus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl