NOS NieuwsAangepast

Oud-Interpolbaas krijgt 15 jaar cel

In Johannesburg is de voormalige baas van de Zuid-Afrikaanse politie veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. De rechtbank achtte Jackie Selebi schuldig aan corruptie.

Behalve hoofd van de Zuid-Afrikaanse politie was Selebi ook vier jaar lang topman van de internationale politieorganisatie Interpol. Die functie legde hij neer toen hij werd aangeklaagd voor corruptie.

Drugsdealer

Volgens de rechters heeft de oud-politiechef steekpenningen aangenomen van een veroordeelde drugsdealer. In ruil voor het geld zou Selebi een oogje hebben dichtgeknepen bij drugstransacties van de dealer.

Selebi zou tussen 2000 en 2005 voor 1,2 miljoen rand geld en geschenken van de dealer hebben aangenomen. Dat is omgerekend 122.000 euro. Tijdens zijn proces heeft de oud-politiechef alle beschuldigingen ontkend.

De advocaat van Selebi had gevraagd om een voorwaardelijke straf, omdat zijn cliënt door de media-aandacht al genoeg zou zijn gestraft. De rechter wilde daar niets van weten. Hij noemde Selebi een schande voor Zuid-Afrika en voor de politie.

ANC

Voor zijn carrière bij de politie was de Zuid-Afrikaan actief in de anti-apartheidsbeweging en zat hij namens het ANC van Nelson Mandela in het parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl