NOS NieuwsAangepast

Reddingsbrigades druk met kitesurfers

De Nederlandse Reddingsbrigades hebben hun handen vol aan oververmoeide kitesurfers. Alleen al vorige week moesten 53 kitesurfers uit het water worden gered, 43 van hen verkeerden zelfs in een levensbedreigende situatie. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Reddingsbrigade.

In de meeste gevallen lukte het de sporters niet meer om op eigen kracht terug aan land te komen. Ook raakten sommige kitesurfers verstrikt in hun lijnen of kregen ze materiaalpech.

De organisatie schrijft het hoge aantal reddingen van kite- en windsurfers toe aan onervarenheid. Veel beoefenaars denken dat ze de populaire sport al na een paar keer oefenen onder de knie hebben, maar moeten daar op open zee van terugkomen. De Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) schat dat in Nederland tien- tot vijftienduizend mensen kitesurfen.

Leren

De directeur van de Nederlandse Reddingsbrigade, Raymond van Mourik, adviseert kitesurfers om de sport eerst goed te leren, alvorens het water op te gaan. "Ga nou alsjeblieft bij een watersportclub leren hoe je met het materiaal moet omgaan. En ook hoe je moet handelen in een noodsituatie."

Dat advies geeft ook de Kitesurf Vereniging. "Het is en blijft een extreme sport", zegt Tom Rotmans van NKV. Volgens hem zijn er voor kitesurfers goede cursussen. "Maar misgaan kan het natuurlijk altijd en dat is voor de hele sport te betreuren".

Vorig jaar moest de Reddingsbrigade ook al vaak uitrukken voor kitesurfers. In één weekend moesten toen 126 watersporters worden gered. Wel was de stroming vorige zomer een stuk sterker dan dit jaar.

België

Kitesurfers in België mogen vanaf volgend jaar alleen nog bij minder dan windkracht 7 het water op. De sporters moeten bovendien een felkleurig hesje aandoen.

De Belgische regering heeft de regelgeving voor kitesurfers aangescherpt, nadat dit voorjaar drie mensen gewond waren geraakt toen ze door harde wind op het strand werden geslingerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl