NOS NieuwsAangepast

Roodhemden houden zich schuil in Thailand

Door correspondent Michel Maas

Het was even rustig, maar twee explosies in Bangkok en de ontdekking van een derde, niet ontplofte granaat hebben afgelopen week duidelijk gemaakt dat het wel eens gauw met de rust gedaan kan zijn.

De anti-regeringsdemonstranten, die 19 mei met geweld uit de hoofdstad zijn weggejaagd, zinnen op wraak. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen om ze onder controle te houden en hun leiders gearresteerd.

Veel leiders zijn ondergedoken en wachten op het moment waarop zij weer tevoorschijn kunnen komen. En dan gaat er misschien meer bloed vloeien. De bommetjes van vorige week kunnen een voorbode zijn van nieuw geweld.

Verzoening

Ik ging een kijkje nemen in Chiang Mai een de stad in het noorden van Thailand. Chiang Mai geldt als een van de belangrijkste bolwerken van de afgezette en voortvluchtige premier Thaksin Shinawatra en van de roodhemden, de demonstranten die willen dat hij terugkomt.

Van 'verzoening', waar de regering in Bangkok de mond van vol heeft, is in Chiang Mai niets te merken. De politie is overal en de roodhemden zijn nergens te bekennen. Je moet goed zoeken. Alle radio- en tv-stations van de roodhemden zijn gesloten, en ook hun trefpunt, hotel Warorot Grand Palace en de vuurrode Red Shirt Lobby Bar zijn dicht.

Gewapende strijd

Wie er nog op vrije voeten is, loopt gevaar vandaag of morgen te worden opgepakt. Alle bijeenkomsten zijn onder de noodtoestand verboden. Politieke programma's op de radio eveneens.

Ieder prominent lid van de roodhemden is ofwel al verhoord, of heeft een uitnodiging op zak voor een 'gesprek' met de autoriteiten. In geheime bijeenkomsten spreken zij over een toekomst, waarin zelfs een gewapende strijd tot de mogelijkheden behoort.

De gewone supporters van de roodhemden, de mensen die maandenlang in Bangkok hebben gedemonstreerd, zijn diep teleurgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl