NOS NieuwsAangepast

Tonnen afval bedreigen Drieklovendam

De Drieklovendam in China dreigt beschadigd te raken door tonnen afval in het water van de Jangtse-rivier. Voor de dam heeft zich een afvaltapijt verzameld van 50.000 vierkante meter, dat op sommige plaatsen zestig centimeter dik is en stevig genoeg dat mensen eroverheen kunnen lopen.

China is bang dat de rommel de sluisdeuren in de enorme dam zullen beschadigen. Die zijn nodig om scheepvaart op de langste rivier van het land mogelijk te maken. De Jangtse is een belangrijke doorvoerader naar het Chinese binnenland.

De beheerders van de dam hebben kranen ingezet om de rotzooi uit het water te vissen, maar kunnen de toestroom niet aan. Door de zware regens in het gebied is er nog meer afval dan anders in het water terechtgekomen; per dag wordt 3000 kilo eruit gevist bij de dam.

Overstromingen

In het gebied achter de dam wonen 150 miljoen mensen. Huisvuil uit de steden wordt vaak simpelweg in de Blauwe Rivier gedumpt bij gebrek aan afvalwerking. Vorig jaar werd zo 160.000 kubieke meter afval bij de dam verzameld. De kosten van het opruimen waren meer dan een miljoen euro.

De Drieklovendam, 's werelds grootste waterkrachtcentrale, werd twee jaar geleden geopend. Het enorme bouwwerk levert stroom aan de regio, maar is ook cruciaal om de Jangtse te beheersen. Overstromingen in het gebied kostten in 1998 aan 4000 mensen het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl