Duurste Nederlandstalige stripboek: 14.000 euro

Stripliefhebbers kunnen vanaf vandaag meedingen naar het duurste Nederlandstalige stripboek ooit. 'De vrolijke avonturen van Doris Dobbel' wordt voor 14.000 euro te koop aangeboden op de online verzamelcatalogus Catawiki.

Het vierkante album werd een paar weken geleden bij toeval ontdekt in een tweedehandswinkel. De huidige eigenaar kocht het stripboek daar voor één euro.

Prijs

'De vrolijke avonturen van Doris Dobbel', geschreven en getekend door de Belg Marc Sleen, verscheen in 1952 in een oplage van vermoedelijk honderd exemplaren. Het stripboek is nooit te koop geweest; het was alleen te winnen als prijs bij een wedstrijd in een tijdschrift.

Voor zover bekend zijn er nog zes complete exemplaren van het album, inclusief het nu te koop aangeboden exemplaar. Volgens Catawiki verkeert het album in een bijzonder mooie conditie.

De Amsterdamse striphandelaar Klaas Knol vindt de vraagprijs erg hoog. "Ik denk niet dat dit boek snel in Nederland zal worden verkocht", zegt hij. "Ik vind het meer iets voor een Vlaamse miljonair."

Veiling

De strip 'Doris Dobbel' verscheen tussen 1950 en 1967 in het blad 'De Middenstand'. Alle verhalen draaiden rond Doris Dobbel, een dikke, sigaren rokende slager, die op allerlei manieren een welgestelde middenstander probeert te worden.

De ijdele echtgenote van Doris Dobbel brengt zijn wens steeds weer om zeep door continu om geld te zeuren. Ook krijgt de hoofdpersoon het regelmatig aan de stok met zijn buurman Jan Janssens, die ook slager is.

In 2002 werd ook een nummer van de zeldzame strip verkocht. Een verzamelaar uit het Belgische Hasselt kocht het album toen op een veiling voor 9735 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl