NOS NieuwsAangepast

Haags verzet tegen minderheidskabinet

In Den Haag ondernemen politieke partijen nog een uiterste poging de vorming van een rechts minderheidskabinet te voorkomen.

De SP wil met de PvdA en GroenLinks een alternatief regeerakkoord schrijven om voor te leggen aan de CDA-achterban. Binnen het CDA is kritiek op vooral de naderende samenwerking met de PVV. "Binnen het CDA bestaat diepe twijfel", weet SP-leider Roemer. "Ik wil ze helpen door met een sociaal alternatief te komen."

Serieus

De andere partijen benadrukken dat nog niet alle pogingen om een meerderheidskabinet te vormen serieus zijn onderzocht. "De wens om een minderheidskabinet te vormen met gedoogsteun van de PVV moet nu niet gehonoreerd worden", stelt GroenLinks-leider Halsema. Volgens haar moeten die alternatieven worden onderzocht.

Ook CU-leider Rouvoet benadrukt dat er "nog meer smaken mogelijk zijn". En Thieme van de Partij voor de Dieren heeft informateur Lubbers verteld dat Nederland nog niet toe is aan een minderheidskabinet.

Gesprekken

Lubbers sprak vandaag met de fractievoorzitters die niet betrokken zijn geweest bij de gesprekken over het rechts minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

PvdA-leider Cohen wil wel met de SP praten over een centrumlinks-kabinet. Maar de PvdA wil D66 erbij en dat ziet Pechtold op zijn beurt weer niet zitten. "Ik wens Job en jou een vruchtbare samenwerking toe", schrijft Pechtold aan Roemer.

Linkse kerk

VVD, PVV en CDA reageren kort op het verzet van de andere partijen. "De druiven zijn wel erg zuur in de linkse kerk", laat een gezamenlijke woordvoerder weten.

Cohen verwierp vanochtend ook de kritiek van VVD-leider Rutte dat de PvdA een middenkabinet (met VVD en CDA) en Paars-plus heeft geblokkeerd. "Hij is de matchmaker van rechts", aldus Rutte in de Telegraaf. "Onzin", zegt Cohen. "Ik heb geen blokkade opgeworpen. Het enige wat ik heb gezegd is dat ik een middenkabinet met de VVD en CDA onaantrekkelijk vind."

Lubbers krijgt dinsdagochtend een keer de fractieleiders van VVD, CDA en PVV op bezoek. Naar verwachting zal hij vervolgens zijn eindverslag aanbieden aan koningin Beatrix.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl