NOS NieuwsAangepast

Hulp op weg naar 27.000 Pakistanen

In het noorden van Pakistan proberen reddingswerkers en militairen 27.000 mensen te bereiken die zijn ingesloten door hevige overstromingen. De regering zet 30.000 militairen in en helikopters om de bevolking te hulp te schieten.

Het gebied is slecht bereikbaar doordat tientallen bruggen zijn ingestort tijdens de ergste watersnood in 80 jaar. De autoriteiten zeggen dat inmiddels 1100 mensen zijn omgekomen.

Door moessonregens zijn veel rivieren buiten hun oevers getreden en zijn modderstromen ontstaan.

Kolkende rivieren

Volgens de overheid zitten er in het noorden nog eens tienduizenden mensen vast, omdat het water hen heeft afgesneden van de buitenwereld. De regering heeft het leger ingeschakeld om mensen te evacueren.

Zware moessonregens hebben delen van het noordwesten van het land veranderd in kolkende rivieren en veroorzaakten aardverschuivingen. Volgens de lokale autoriteiten zijn meer dan 14.000 huizen weggevaagd. Talloze wegen en bruggen zijn onbegaanbaar geworden.

Evacuatie

Volgens Benoit de Gryse van Artsen zonder Grenzen daalt het waterpeil op dit moment. "Er dienen zich nu nieuwe problemen aan, zoals het uitbreken van ziekten en een tekort aan drinkwater."

De hulpverlening concentreert zich op de evacuatie van mensen die vastzitten, zegt De Gryse. Ook komt de voedseldistributie op gang. "Grooste probleem is dat er geen centrale plaatsen zijn waar mensen zich kunnen verzamelen. Dat betekent dat ze zich overal melden."

Meer regen

Pakistan heeft gevraagd om meer internationale hulp. De Verenigde Naties hadden al tien miljoen euro noodhulp uitgetrokken, VN-topman Ban Ki Moon heeft toezegd dat er zo spoedig mogelijk extra hulp komt. Eerder gaf de Europese Unie al dertig miljoen euro aan Pakistan.

Voor de komende dagen wordt nog meer regen voorspeld. Gevreesd wordt dat daardoor ook overstromingen ontstaan in de zuidelijke provincie Sindh.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl