NOS NieuwsAangepast

Zorgen over gebruik chemicaliën BP

De Amerikaanse afgevaardigde Markey maakt zich zorgen over het gebruik van chemicaliën bij de bestrijding van de olieramp in de Golf van Mexico. Als voorzitter van de commissie in het Huis van Afgevaardigden die onderzoek doet naar de ramp zegt hij dat er veel te veel chemicaliën zijn gebruikt door BP.

De federale overheid had opdracht gegeven om alleen chemicaliën te gebruiken in uitzonderingssituaties. Maar de Kustwacht beoordeelde situaties telkens als uitzondering, waardoor BP toch zware oplosmiddelen mocht inzetten. "BP bombardeerde de oceaan met deze chemicaliën, en de kustwacht gaf toestemming", concludeerde Markey.

Volgens Markey heeft de Kustwacht in 48 dagen 74 uitzonderingen toegestaan. Volgens de gegevens van Markey heeft BP sinds het begin van de olieramp in april 6,8 miljoen liter chemicaliën ingezet.

Onbekende effecten

De chemicaliën werden over de olie gesproeid die op het zeeoppervlak dreef. De chemicaliën werden ook onder water ingezet in de buurt van de lekkende oliebron. Deskundigen vrezen dat deze inzet grote schade kan opleveren voor het milieu, vooral omdat de effecten van chemicaliën op zee onbekend zijn.

Juist deze week werd bekend dat de olie snel afbrak door oplosmiddelen. Bacteriën deden vervolgens de rest om de olie op te ruimen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl