NOS NieuwsAangepast

Zoek en vind op Deventer boekenmarkt

Door verslaggever Pauline Broekema

Met naar schatting 120.000 bezoeker is de 22ste editie van de Deventer boekenmarkt een groot succes geworden, Vragen aan enkele bezoekers. Heeft men gevonden wat men zocht? En wat was dé ontdekking?

Susan de Ruiter uit Meppel

Zocht en vond: het eerste boek van Roald Dahl, Boy "Mijn dochter is zwaar dyslectisch en heeft een spreekbeurt over Dahl gehouden omdat hij hetzelfde had." Drie euro kostte het boek.

Aya Wolting uit Hoogeveen

Checkte eerst de boekenbijlage van Trouw. Ze zocht een kado voor haar zoon. Het werd Overvloed en Onbehagen van Simon Schrama, (15 euro) en De Toverberg in twee delen (12 euro) van Thomas Mann.

"Kijk nu eens wat een mooie uitgave", zegt ze enthousiast.

Rita Kuipers uit Beilen

Ging op pad voor alles op handwerkgebied. In een boodschappentas op wielen voert ze haar oogst mee.

5 boeken 10 euro. Over steken en patchwork. "Ik heb gevonden wat ik zocht." Echtgenoot Henk had zijn lijst met favoriete schrijvers bij zich.

"Ze zijn het allemaal niet geworden. Wel een tweedelige encyclopedie over de Tweede Wereldoorlog" Is dat niet een beetje uit de tijd.? "Ik moet boeken in de hand hebben, zegt Henk beslist."

Vincent Waterman uit Lelystad

Zijn beste vondst is een kloek boek over de geschiedenis van motoren. "Uit de tijd dat ze nog leuk waren. Aan die nieuwe machines zit veel te veel plastic." 13 euro, een prima prijs vindt hij.

Broer Marko zocht naar boeken van Douglas Reeman en vond ze. Maar het Engelse luchtmacht handboek maakt zijn dag helemaal goed. "Je ziet zoiets liggen en dat valt de prijs ook nog mee."

En verslaggever zelf gaat ondanks het voornemen te matigen met drie volle tassen terug naar huis. Boeken, foto's, brochures. De vondst is een foto uit 1945. De keerzijde van de bevrijding. Een meisje omstuwd door een jouwende menigte wordt opgebracht.

En boeken natuurlijk, zoals die wonderlijke geschiedschrijving van de broers Entrop die in 1935 per kano naar Indië gingen. 1 euro. Dat kun je toch niet laten liggen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl