NOS NieuwsAangepast

Kritiek CDA-prominenten op minderheidskabinet

Binnen het CDA is kritiek dat de partij en de VVD een minderheidskabinet gaan vormen met gedoogsteun van de PVV.

Oud-minister Bert de Vries vindt dat het CDA niet in zee moet gaan met de PVV, een partij die de islam niet erkent. "Het heeft mij onaangenaam verrast dat het CDA het aanvaardbaar vindt om te gaan samenwerken met een partij die één van de grote wereldgodsdiensten niet erkent," aldus De Vries.

Zeggenschap

CDA-prominent Doekle Terpstra heeft de afgelopen jaren regelmatig stelling genomen tegen de opvattingen van PVV-leider Wilders. Hij waarschuwt dat de PVV te veel macht krijgt. "De PVV krijgt een ons verantwoordelijkheid en een kilo zeggenschap en heeft vervolgens de ruimte om te blijven schelden op de islam', aldus Terpstra.

Interim-partijvoorzitter Bleker begrijpt de kritiek. "Er zijn nog veel vragen en twijfels. Die moeten we wegnemen."

Het is niet duidelijk hoe groot de kritische achterban is. Er zijn ook veel enthousiastere CDA-prominenten, die blij zijn dat het CDA niet meer met de PvdA hoeven te regeren. De CDA-leden krijgen nog wel de kans hun fiat te geven aan een concept-regeerakkoord.

Bezwaren

Binnen de VVD is er minder kritiek. VVD-prominent Frans Weisglas verbaast zich er dan ook over dat er vanuit de VVD bijna geen bezwaren klinken tegen de PVV.

Net als het CDA zou partijleider Rutte duidelijk moeten maken dat bepaalde ideeën van de PVV discriminerend zijn, zei Weisglas in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Meer invloed

Als oud-Kamervoorzitter juicht hij de keuze voor een minderheidskabinet in principe toe, omdat de Kamer dan meer invloed krijgt. Maar door vooraf met de PVV afspraken te maken, wordt volgens hem dat voordeel weer ongedaan gemaakt.

"Ze hebben zich met huid en haar aan de PVV verkocht en dat betreur ik zeer", aldus Weisglas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl