Onderhandelingen over minderheidskabinet

Geert Wilders (PVV), Mark Rutte (VVD) en Maxime Verhagen (CDA) schuiven aan bij informateur Lubbers»
Geert Wilders (PVV), Mark Rutte (VVD) en Maxime Verhagen (CDA) schuiven aan bij informateur Lubbers ANP

De fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA gaan onderhandelen over een minderheidskabinet. De partijen zien perspectieven op zo'n kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV.

Dat bleek vanavond uit het gesprek dat Mark Rutte, Geert Wilders en Maxime Verhagen met informateur Ruud Lubbers voerden.

In de informele gesprekken van de afgelopen week zijn alle grote onderwerpen gewogen, zei VVD-leider Rutte "en dat geeft vertrouwen als het op de echte onderhandelingen aankomt".

Verschillen

Volgens Geert Wilders is er gekozen om te gaan onderhandelen over een minderheidskabinet omdat er principiële verschillen zijn over hoe om te gaan met de islam. De partijen zijn het oneens over de vraag of de islam een religie is of een politieke ideologie. Dat staat in de gezamenlijke verklaring die het drietal heeft ondertekend.

Wilders zegt blij te zijn met de samenwerking op rechts. De PVV is akkoord met een bezuiningspakket van 18 miljard euro, zei Wilders. Maar alleen als er goede afspraken worden gemaakt op het gebied van immigratie, integratie, asiel, veiligheid en ouderenzorg.

CDA-fractievoorzitter Verhagen is "ervan overtuigd dat het mogelijk is om te komen tot een stabiele politieke samenwerking". "Omdat we elkaars verschillen niet verdoezelen maar accepteren, is het mogelijk dat het regeerakkoord recht doet aan de beginselen van het CDA", aldus Verhagen.

"Wij zullen laten zien dat dit werkt en dat we een betrouwbare partij zijn", belooft PVV-voorman Wilders.

Verslag

Het drietal zat vanaf zeven uur bij informateur Lubbers aan tafel om verslag uit te brengen over de informele gesprekken die de politici de afgelopen week voerden.

Rutte, Wilders en Verhagen gingen gezamenlijk de Eerste Kamer binnen om met Lubbers te praten. Ze kwamen van een overleg op de kamer van Rutte. Vanmiddag spraken de drie afzonderlijk met hun fracties, na de hele week te hebben overlegd op een geheime locatie.

Na afloop van de fractievergaderingen wilden de drie weinig kwijt. CDA-fractievoorzitter Verhagen zei dat het een goed gesprek was geweest met zijn fractie. De vergadering van het CDA duurde het langst van alle drie partijen.

Cohen tegen

Informateur Lubbers heeft maandag alle fractievoorzitters van de overige partijen in de Tweede Kamer uitgenodigd voor een gesprek. Hij zal ze dan bijpraten over de gevolgen van de onderhandelingen over een minderheidskabinet.

Job Cohen is het niet eens met de gang van zaken. Hij wil dat er eerst gekeken wordt naar andere opties die wel een meerderheid in het parlement opleveren.

"In deze moeilijke periode is er behoefte aan een kabinet dat kan rekenen op een stabiele meerderheid in de Tweede Kamer. Verdere stappen zijn nu aan de informateur, maar het lijkt mij logisch dat eerst meerderheidsvarianten verder verkend worden."

D66-leider heeft een Kamerdebat aangevraagd met informateur Lubbers. Hij wil bespreken waarom VVD, PVV en CDA willen gaan onderhandelen over een minderheidskabinet, terwijl dat volgens hem niet strookt met de opdracht die Lubbers van de koningin heeft gekregen.

Pechtold vindt dat Lubbers alleen met de drie fractievoorzitters over een meerderheidscoalitie had mogen praten.

Deel deze pagina

Video

De fractieleiders van VVD, PVV en CDA willen onderhandelen over een minderheidskabinet met gedoogsteun van de... PVV. VVD-leider Rutte heeft er veel vertrouwen in en wil premier worden van dat minderheidskabinet. De meningen over de islam en godsdienstvrijheid verschillen teveel om een meerderheidskabinet te vormen. Maar omdat Wilders instemt met 18 miljard euro aan bezuinigingen willen de andere partijen toch met hem verder praten.

 • Onderhandelingen over minderheidskabinet

  De fractieleiders van VVD, PVV en CDA willen onderhandelen over een minderheidskabinet met gedoogsteun van de... PVV. VVD-leider Rutte heeft er veel vertrouwen in en wil premier worden van dat minderheidskabinet. De meningen over de islam en godsdienstvrijheid verschillen teveel om een meerderheidskabinet te vormen. Maar omdat Wilders instemt met 18 miljard euro aan bezuinigingen willen de andere partijen toch met hem verder praten.

 • Ron Fresen over onderhandelingen minderheidskabinet

  De fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA zien perspectieven op een minderheidskabinet. Politiek verslaggever... Ron Fresen in Den Haag.

 • Fractievoorzitters VVD, PVV en CDA opnieuw in overleg

  De fractievoorzitters Rutte, Wilders en Verhagen overleggen op dit moment over hoe het verder moet met hun... besprekingen. Vanmiddag hebben ze hun fracties in de Tweede Kamer bijgepraat. Een meerderheids-kabinet met VVD, PVV en CDA is niet mogelijk, bleek gisteren. En ook een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV is nog niet in zicht. Maar wat nu de stand van zaken is, daarover houdt iedereen zijn mond.

 • Ron Fresen over formatie

  Mark Rutte, Geert Wilders en Maxime Verhagen zijn opnieuw in overleg. Ron Fresen staat bij de VVD in de... wandelgangen.

 • Fractievergaderingen PVV en VVD afgelopen

  De fracties van de PVV en de VVD hebben hun overleg over de informatie afgesloten. Fractievoorzitters Rutte... en Wilders wilden na afloop niets zeggen. De fractie van het CDA vergadert nog. Gisteren werd duidelijk dat een rechts meerderheidskabinet niet mogelijk is. Ook een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV is nog niet in zicht. De verwachting is dat de drie fractievoorzitters vandaag nog bij elkaar komen en daarna naar informateur Lubbers gaan.

 • Fracties VVD, PVV en CDA bijeen

  De fracties van VVD, PVV en CDA worden op dit moment bijgepraat over het verloop van de gesprekken over een... rechts kabinet. Gisteren werd duidelijk dat een rechts kabinet met volwaardige deelname van alle drie de partijen niet mogelijk is. Maar ook een minderheidskabinet, met gedoogsteun van de PVV, is nog niet in zicht. De fractievoorzitters kwamen een uur geleden aan bij hun fracties.

Audio

 • Peter Blok over gesprek tussen Rutte, Wilders en Verhagen Het is wachten waar Rutte, Wilders en Verhagen mee komen.Ze zitten bij Mark Rutte op de kamer, nadat ze met hun fracties hebben... gesproken. Peter Blok bivakkeert voor de deur.
 • Marcel Bril over fractievergaderingen VVD, PVV en CDA De Kamerfracties van VVD, PVV en CDA vergaderen vanmiddag over het resultaat van de informele gesprekken van deze week. In Den Haag... is politiek verslaggever Marcel Bril.
 • Een kabinet volgens het Deense model Een minderheidskabinet waarbij een partij het beleid gedoogsteun geeft wordt ook wel het Deense model genoemd, omdat daar al jaren... minderheidskabinetten zitten met gedoogsteun de Deens Volkspartij waar Geert Wilders van de PVV contact mee heeft. Een gesprek daarover met Claes de Vreese, hoogleraar politieke communicatie aan de UvA, en tevens afkomstig uit Denemarken.

Video en Audio

 • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 6526 keer afgespeeld
 • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 8114 keer afgespeeld
 • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 6766 keer afgespeeld

Meer video en audio