NOS NieuwsAangepast

Landelijk grote verschillen in aantal wespen

Landelijk zijn er grote verschillen te ontdekken in wespenpopulaties. Nederland is klein, maar er is een aanzienlijk verschil tussen oost en west in het aantal wespennesten.

In het westen van het land zijn er dit jaar veel meer wespennesten geteld dan vorig jaar. In het oosten is het precies andersom.

Temperatuur

Volgens wespendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit, komt dat door het verschil in temperatuur in april. In het westen was er geen nachtvorst meer, terwijl in het oosten van het land het kwik regelmatig een temperatuur onder nul aanwees.

In voorgaande jaren en vooral in 2008, waren er als gevolg van hoge temperaturen in januari en februari al ruim voor half maart meer eerste wespenmeldingen. Door de koude winter bleven de vroege meldingen dit jaar uit.

Overlast

Op basis van de waarnemingen wordt verwacht dat de grootste wespenoverlast half augustus zal zijn. Dat is wel afhankelijk van de weersomstandigheden de komende weken. Bij warm weer zal de overlast groter zijn.

Vorig jaar is op veel plaatsen overlast geweest van wespen. Het gunstige voorjaar heeft de wespen toen in de kaart gespeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl