NOS NieuwsAangepast

Geen banen voor afgestudeerde allochtonen

Door Garrie van Pinxteren

Zelfs als je goed opgeleid bent, kom je als allochtoon moeilijker aan werk dan je autochtone studiegenoten. Van alle autochtone hoger opgeleiden is nog geen drie procent werkloos, onder allochtonen is dat acht procent.

Hoe dat komt? "Alle grote bedrijven zijn op zoek naar de beste studenten, die bovendien lid zijn van Minerva-achtige studentenverenigingen. Maar daartoe voelen allochtone studenten zich per definitie niet aangetrokken. Ze zitten niet op hockey, ze roeien niet, ze komen niet uit Laren", zegt Melvin Tjoe Nij, directeur van Young Global People. Dat is een werving- en selectiebureau dat zich speciaal richt op hoog opgeleide allochtonen.

Introductieweek

Onder meer vers afgestudeerde allochtone juristen raken niet makkelijk aan de slag. Ze komen niet automatisch binnen bij de grote advocatenkantoren. "Normaal stuur je je cv op, maar je kunt jezelf niet presenteren", zegt Kiran Besant, die graag advocate wil worden.

Ze heeft van haar allochtone studiegenoten vooral negatieve verhalen gehoord over hoe moeilijk het is om aan werk te komen, ook als je hoge cijfers hebt en ook nog eens twee studies hebt gedaan.

Om de toegang tot de arbeidsmarkt te vergemakkelijken, hield Young Global People deze zomer voor afgestudeerde allochtonen voor het eerst een introductieweek. Tijdens die week werden twaalf getalenteerde allochtone juristen, geselecteerd uit zo'n 160 belangstellenden, voorgesteld aan zeven grote advocatenkantoren. Een buitenkans.

Met resultaat

De advocatenkantoren zijn er blij mee. "We merken dat we als groot advocatenkantoor heel moeilijk met allochtone studenten in aanraking komen", zegt Monique Toorenburg van advocatenkantoor AKD.

Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat de recruiters, mensen die kandidaten werven onder de meest getalenteerde studenten, zelf vrijwel altijd autochtonen zijn die lid waren, of nog steeds zijn, van een studentenvereniging.

De allochtone juristen die aan de introductieweek deelnamen, kregen wel de kans om zich te presenteren. Met resultaat. Ed Wagenmakers, partner bij AKD, is onder de indruk van hun kwaliteit. "Toen het afgelopen was, zei ik tegen mijn linker- en rechterbuurman: die en die zou je zo kunnen aannemen. Ik vond ze namelijk echt heel goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl