NOS NieuwsAangepast

Haïti bereidt zich voor op orkanen

Het Rode Kruis schat de kans 50 procent dat een orkaan of storm Haïti binnen een jaar treft. Dat concludeert de organisatie op basis van een analyse van weerpatronen.

Het meteorologisch instituut NOAA in de VS voorpelt negen stormen die tot een orkaan kunnen uitgroeien. Daarnaast verwacht de instantie nog negen tropische stormen.

Voorbereidingen

Op Haïti worden voorbereidingen getroffen voor het orkaanseizoen om zo een nieuwe ramp te voorkomen.

Sinds de verwoestende aardbeving begin dit jaar waarbij meer dan 200.000 mensen omkwamen, wonen zo'n 1,5 miljoen Haïtianen in 1200 tentenkampen.

Schuilplaatsen

Het Rode Kruis vreest dat er veel slachtoffers vallen, mocht een orkaan over het eiland trekken. De hulporganisatie is bang dat de kampen de windstoten en regenval niet aankunnen en neemt voorzorgsmaatregelen zoals het aanleggen van schuilplaatsen.

In april was correspondent Eelco Bosch van Rosenthal in een vluchtelingenkamp in Haïti. Toen bleek dat de noodhulp nog lang niet iedereen bereikt had vanwege de omvang van de ramp. "Straks met de serieuze regen, komen ook de serieuze ziektes. Wat als de hulpverlening dan nog steeds onzichtbaar is?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl