NOS NieuwsAangepast

Openingstijden pubs weer aan banden

De ruimere openingstijden van Britse pubs zijn geen succes, vindt de regering in Londen. Gemeenten krijgen daarom meer mogelijkheden om de sluitingstijden van drinkgelegenheden weer te vervroegen.

Deze maatregel is onderdeel van de strijd die minister Theresa May van Binnenlandse Zaken aangaat tegen overlast door overmatig alcoholgebruik.

In 2005 zijn de openingstijden verruimd. In principe kunnen pubs en bars 24 uur per dag open zijn, al moeten ze daar wel toestemming voor hebben. Doordat de pubs niet allemaal meer tegelijk om elf uur de deuren sloten, hoopte de politie drankmisbruik beter aan te kunnen pakken.

Niet opgelost

Ook moesten de flexibele tijden een einde maken aan het verschijnsel dat kroeggangers tegen sluitingstijd massaal nog even veel innamen met wangedrag als gevolg, het binge drinking.

Volgens May hebben de maatregelen het drankprobleem niet opgelost. "De gehoopte voordelen zijn niet uitgekomen. In plaats daarvan stijgt het aantal incidenten die het gevolg zijn van veel drinken."

Door een wetswijziging wil de minister gemeenten meer armslag geven in de vergunningverlening. Op die manier kunnen ze openingstijden beperken of de komst van nieuwe horecagelegenheden tegenhouden.

Minderjarig

Volgens de BBC zijn er in Engeland en Wales meer dan zevenduizend vergunningen verleend voor het 24 uur per etmaal verkopen van alcohol, al zijn maar weinig plekken waar dat ook midden in de nacht gebeurt.

Vorig jaar telde het ministerie van Binnenlandse Zaken een miljoen meldingen van alcohol-gerelateerd geweld. In twee op de drie gevallen gebeurde dat 's nachts.

Minister May zegt dat de meeste pubs en bars geen problemen geven. De meeste overlast komt volgens haar voort uit een klein aantal gelegenheden. Die moeten rekenen op "een harde aanpak".

Een andere maatregel is dat winkeliers die alcohol aan minderjarigen verkopen, strenger worden gestraft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl