NOS NieuwsAangepast

Orthondontisten moeten tarieven verlagen

De kosten voor orthodontie gaan per 1 januari met eenderde omlaag. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zegt dat orthodontisten te hoge tarieven rekenen.

De NZa wilde de tarieven in 2007 al verlagen omdat volgens de toezichthouder te veel in rekening werd gebracht, maar dat verbood de rechter. Die vond de verlaging niet goed onderbouwd.

Na aanvullend onderzoek komt de NZa tot dezelfde conclusie als in 2007 en zet de tariefsverlaging alsnog door. Ook tandartsen die orthondontistische handelingen verrichten moeten hun prijzen aanpassen. De lagere tarieven zijn naar de mening van de NZa "in het belang van de betaalbaarheid van de mondzorg".

Delegeren

De orthodontisten en tandartsen zijn boos. Hun brancheorganisaties verwachten dat één op de vijf orthodontisten zijn praktijk moet sluiten en dat de helft van alle tandartsen stopt met orthodontische handelingen. Ook verwachten de organisaties dat de wachtlijsten voor orthodontie snel zullen oplopen.

De NZa denkt dat orthondontisten dit kunnen voorkomen door taken aan assistenten te delegeren en door uitbreiding van de praktijk. "Daardoor zijn de opbrengsten aanzienlijk hoger en staan zij niet meer in verhouding tot de kosten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl