Topdrukte voor reddingsbrigade

Het zomerse weer zorgt voor topdrukte bij de Reddingsbrigade Nederland. Die moest alleen al vorige week bijna tweeduizend keer uitrukken. Dat is veel vaker dan gebruikelijk. Vorig jaar werden in de hele zomerperiode een kleine negenduizend hulpacties op touw gezet.

De organisatie kwam het vaakst in actie om eerste hulp te verlenen, 1577 keer. Daarnaast werden zo'n 250 mensen uit het water gered en 107 zoekgeraakte kinderen opgespoord.

Onwetendheid

De Nederlandse reddingsbrigade verklaart de topdrukte onder andere door de gevaarlijke stroming in de wateren, die dit jaar veel eerder is dan in andere jaren. Ook door het wisselende weer worden mensen overvallen door veranderende condities.

Verder ziet de organisatie veel onwetendheid bij strandbezoekers. Zo wordt bijvoorbeeld gewaarschuwd om met extreem warm weer in een keer in het water te springen, omdat het zeewater nog koud is. Het lichaam kan daarvan van slag raken, zeker als je geen goede conditie hebt, zegt de reddingsbrigade.

Fataal

Bij de tweeduizend incidenten kwamen twee mensen om het leven. In Zandvoort overleed een 17-jarig Duits meisje nadat ze tijdens het zwemmen in de problemen was gekomen. Ook in Bergen aan Zee werd de stroming een 30-jarige Duitse toerist fataal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl