NOS NieuwsAangepast

Wildpopulatie in Kameroen bedreigd

Het gaat slecht met de populatie grote roofdieren in Kameroen. Dat blijkt uit een driejarig onderzoek van het Leidse Centrum voor Milieuwetenschappen, een onderdeel van de Universiteit Leiden.

Roofdieren als de cheeta en de wilde hond zijn zo goed als verdwenen. Ook met de leeuw, de hyena en het luipaard gaat het niet goed in het Afrikaanse land.

Oorzaken van het geleidelijk verdwijnen van de roofdieren zijn onder meer het vele stropen, het gebrek aan prooien en de vernietiging van de leefomgeving van de vleeseters.

De onderzoekers zijn ook somber over de populatie van de roofdieren in de rest van West- en Centraal-Afrika, waar de omstandigheden vergelijkbaar zijn.

Beschermen

Het onderzoek van het Leidse Centrum voor Milieuwetenschappen heeft drie jaar geduurd. Aan de hand van directe observatie, interviews met de lokale bevolking en het tellen van sporen, brachten wetenschappers in kaart hoe het met de verschillende roofdiersoorten in Kameroen is gesteld.

Doel van de studie is om effectieve manieren te creëren om de nog bestaande populaties te beschermen en waar mogelijk te herstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl