NOS WielrennenAangepast

Derde Tour-zege Alberto Contador

Alberto Contador heeft voor de derde keer in vier jaar de Tour de France op zijn naam geschreven. De Spanjaard, wiens Astana-ploeg in 2008 niet welkom was in de Tour, liet Andy Schleck (Saxobank) en Denis Mentsjov (Rabobank) achter zich.

De strijd om de Tourzege draaide uit op een duel tussen Contador en Schleck. De meesten van de andere kanshebbers waren snel kansloos voor een topklassering.

Zo raakte Lance Armstrong in de eerste bergrit al ver achterop, waarna hij zijn laatste Tour alleen nog glans gaf met een hoofdrol in een zware rit over vier Pyreneeën-cols. Van de andere kanshebbers greep Cadel Evans in de Alpen het geel om de dag daarna door het ijs te zakken.

Duel Contador-Schleck

De strijd tussen Contador en Schleck was een secondenspel. De Spanjaard pakte 0.42 in de proloog, maar verloor 1.13 in de kasseienetappe naar Arenberg. In de achtste rit won Schleck 0.10,die hij in de twaalfde rit weer verloor.

De definitieve machtswisseling volgde in de tweede Pyreneeën-etappe. Contador ontfutselde Schleck het geel door vaart te maken toen Schleck met materiaalpech kampte. Het leverde Contador een marge van 0.08 op, die intact bleef in de rit naar de Tourmalet, waar Schleck niet z'n geplande greep naar de macht kon doen.

Schleck deed in de lange tijdrit op de voorlaatste dag nog een moedige poging, maar was in Pauillac 0.31 langzamer.

Petacchi, Charteau, Schleck

Alessandro Petacchi won de groene trui voor het puntenklassement. De Italiaan snoepte in de achttiende etappe de leiding af van Thor Hushovd en consolideerde die eerste plaats op de Champs Élysées.

De bolletjestrui werd een prooi voor de Fransman Anthony Charteau, terwijl Andy Schleck voor de derde keer het jongerenklassement won. Dat is een evenaring van het record van Jan Ullrich. Volgend jaar komt Schleck niet meer in aanmerking voor de witte trui.

Het ploegenklassement werd door RadioShack gewonnen en de prijs voor de strijdlust werd door de organisatie vergeven aan Sylvain Chavanel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl