NOS NieuwsAangepast

'Mensen moeten áltijd weg kunnen'

Eén tunnel als toegang naar en van het festivalterrein voor ruim een miljoen bezoekers. Dat was de situatie gisteren op het terrein waar de Love Parade plaatsvond en waar negentien doden vielen. Erwin Muller, directeur van instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement vindt het niet gek dat het misging.

Een toegang voor een miljoen bezoekers. Als u het verhaal zo hoort, wat denkt u dan? "Nou, eerlijk gezegd wat de meeste mensen denken. Een onbegrijpelijke fout. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben of ervaring te hebben met evenementen. Een miljoen mensen, of zelfs maar 100.000 mensen, door zo'n tunnel laten gaan, ook nog heen en terug, is het onverstandigste dat je kunt doen. Elke les in het organiseren van evenementen leert dat je vooral veel ruimte moet hebben zodat mensen altijd weg kunnen."

Want dat is wat je als eerste moet regelen als je zo'n evenement organiseert? "Ja, je moet zorgen dat ze nooit in het nauw kunnen komen, dat er altijd meerdere uitgangen zijn. Je deelt de massa op in kleinere groepen, en die laat je van verschillende kanten naar zo'n terrein komen. Zo minimaliseer je de kans dat er iets gaat gebeuren. Natuurlijk kun je incidenten nooit uitsluiten, zeker niet als er een miljoen of anderhalf miljoen mensen komen. Maar met de informatie en de beelden die we nu kennen, lijkt het een rare fout in de voorbereidingen te zijn geweest, met dramatische gevolgen."

Want op een gegeven moment is zo'n terrein gewoon vol. "Ja, op een gegeven moment is het terrein vol. Het is dan ook belangrijk dat je op de een of andere manier telt hoeveel mensen op het terrein zijn. Op 't moment dat het vol, of bijna vol is, moet je alternatieven hebben in de vorm van andere podia of schermen. Dat weten ze bij de eerste de beste kermis in een dorp hier in Nederland. Dat moeten ze al helemaal weten bij een evenement van deze omvang."

Bij de huldiging van het Nederlands Elftal waren er 100.00 mensen op het Museumplein. "Behalve dat daar de voorbereidingen intensiever waren, is het Museumplein open en groot. Het enige risico is dat de druk aan de voorkant heel groot wordt, omdat iedereen dichter bij de spelers wil komen. Maar dat zijn dingen die je als organisatie wel kunt regelen, door mensen in groepen te verdelen, compartimenteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl