NOS NieuwsAangepast

'We stonden volkomen machteloos'

Veel mensen komen vandaag bloemen neerleggen bij de tunnel in Duisburg. Daaronder zijn ook bezoekers van de Love Parade die naar de plek des onheils willen kijken.

Een Nederlander die er gisteren bij was vertelt: "Je ziet mensen flauwvallen, bewusteloos raken en daardoor ontstaat paniek. Mensen wilden door de dranghekken, die gingen stuk. Het was chaos. Ik wilde er ook overheen gaan. Dit is onvoorstelbaar."

Hulpeloos

"Mijn vermoeden is dat toen mensen binnen wilden en overal op klommen, iemand is gevallen," vertelt een andere Nederlandse ooggetuige. "Toen is er heel veel paniek uitgebroken en mensen zijn gaan rennen en werden gewoon onder de voet gelopen."

"We stonden volkomen machteloos", vertelt een Duitse vrouw. Ze woont in de buurt van de tunnel waarin gisteren massapaniek onstond. "We raakten betrokken zonder dat we iets konden doen om te helpen."

'Niets gemerkt'

De Nederlandse Ronald Lemmen schrijft dat hij juist weinig gemerkt heeft van het drama. "Het was erg druk, maar niet schrikbarend. Eenmaal op het festivalterrein hebben wij niets meegekregen van de problemen die hebben plaatsgevonden, terwijl het direct onder ons was. Wij stonden op en naast de beruchte brug, maar hebben niets gemerkt."

"Pas bij aankomst bij de auto, rond 21 uur, bleek dat ieder van ons tientallen keren gebeld en ge-sms't was. Opeens vielen allemaal puzzelstukjes op zijn plaats. Het terrein opkomen was een flink probleem, ook wij waren via een helling omhooggeklommen over hekken heen. En na aankomst op het terrein viel op dat er veel ambulances af- en aanreden op de afgesloten snelweg. Op het moment zelf was dit niet vreemd, omdat het erg warm was. Er werd veel bier gedronken dus was het te verwachten dat er diverse mensen flauwvallen."

Schuldgevoel

"Het terrein werd steeds rustiger, in plaats van drukker. Op het moment zelf dachten we: Mooi! Lekker ruimte om te dansen. Goed geregeld door de politie om in groepen mensen tot het terrein te laten. Al met al hebben wij geen serieuze problemen gezien en hebben we een heel goed feest gehad. Na het horen van het nieuws is dat gevoel in een keer helemaal weg. We voelen ons zelfs schuldig dat wij het naar ons zin hebben gehad terwijl andere mensen vechten voor hun leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl