NOS NieuwsAangepast

Amsterdamse grachten Werelderfgoed?

De commissie van VN-organisatie Unesco vergadert vanaf vandaag over een uitbreiding van de Werelderfgoedlijst. Onder de genomineerde gebieden is de grachtengordel van Amsterdam.

Het is niet voor het eerst dat een grote stad zijn historische centrum op de lijst wil krijgen. Salzburg, Rome en Jeruzalem gingen Amsterdam voor.

Walter Schoonenberg van de vereniging van de Amsterdamse binnenstad hoopt dat door een vermelding op de Unescolijst een ander type toerist naar de stad komt.

"In plaats van de toeristen die geïnteresseerd zijn in de seks, drugs en rock'n roll, komen er dan mensen speciaal voor de grachten en het rijksmuseum." Schoonenberg wil het imago van de stad verbeteren.

Erkenning

"We hebben nu al achtduizend monumenten", zegt hij. "En een plek op de Werelderfgoedlijst zou een erkenning zijn voor de bijzondere waarde van de Amsterdamse binnenstad."

Rogier van Kralingen, bewoner aan een gracht in Amsterdam, is minder enthousiast. "Ik denk dat de stad op het verkeerde paard aan het wedden is. Mensen komen naar Amsterdam vanwege het imago van een liberale open stad; de stad van Spinoza. De toeristen die nu naar de wallen komen, gaan ook naar het Van Goghmuseum en het Anne Frankmuseum." Hij denkt daarbij aan zijn eigen vakantie-ervaringen. "Als ik naar Rome ga, ga ik naar het Forum Romanum in Rome, maar het feit dat het door Unesco beschermd is, heeft daar niets mee te maken."

Angst

Van Kralingen is bang dat het leefklimaat wordt aangetast. Concreet zou het volgens Van Kralingen kunnen dat de regels door Unesco worden aangescherpt. Hij vreest dat "er bijvoorbeeld geen kunst meer op een gevel worden geschilderd". "De gemeente wil van Amsterdam een soort Madurodam maken."

Over anderhalve week wordt bekend of de binnenstad van Amsterdam werelderfgoed wordt. In totaal zijn er 32 nominaties. Onder hen is het atol Bikini, waar in de jaren veertig nucleaire proeven werden uitgevoerd, maar ook de voormalige woning van Charles Darwin in Groot-Brittannië.

Inmiddels telt de Werelderfgoedlijst 890 gebieden in 148 staten. De vergadering van de Werelderfgoedcommissie duurt tot en met 3 augustus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl