NOS NieuwsAangepast

CDA gaat praten met VVD en PVV

Het CDA is voor informeel overleg met de VVD en de PVV over regeringssamenwerking. De CDA-fractie heeft daar unaniem voor gekozen, zei partijleider Maxime Verhagen.

"Dat is de stap die we nu zetten. Over de uitkomst daarvan, daar kan ik niks zeggen," zei Verhagen na afloop van het fractieberaad. "Temeer omdat helder is dat als het gaat over principiële opvattingen, over hoe je omgaat met elkaar in dit land, zaken als vrijheid van godsdienst die voor iedereen gelden en niet voor één iemand, dat je daar gewoon geen concessies op doet."

Verhagen had de fractie bij elkaar geroepen nadat informateur Ruud Lubbers het CDA gisteren vroeg om met de twee andere partijen te praten over een rechtse coalitie. Dat wilde Verhagen eerst in eigen kring bespreken.

Voorwaarden

"Die informele gesprekken zijn zonder voorwaarden vooraf", zei Verhagen na de bespreking. "Maar bij de onderhandelingen gelden de voorwaarden onverkort: die zijn gebonden aan hoe je met elkaar omgaat in dit land, de beginselen van de rechtstaat. Dan heb je het over grondrechten waar een ieder aanspraak op moet kunnen maken in Nederland."

"Daar wilde ik helderheid over hebben, omdat het CDA niet gaat deelnemen aan een regering die mogelijkerwijs dat soort beginselen ter discussie gaat stellen."

De christendemocratische fractievoorzitter zei eerder dat een zogenoemd middenkabinet van VVD, PvdA en CDA zijn voorkeur heeft.

Minderheidskabinet

PVV-leider Wilders liet weten dat hij blij is dat het CDA bereid is om te gaan praten. Ik hoop dat we snel aan tafel kunnen, zei hij.

Informateur Lubbers oordeelde gisteren dat eerst gekeken moet worden naar een rechtse coalitie van VVD, PVV en CDA. De gesprekken tussen de fractieleiders van die partijen kunnen ook leiden tot een minderheidskabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV.

Lubbers wil zelf niet deelnemen aan de mogelijke gesprekken tussen VVD, PVV en CDA, hij wil dat de drie er onderling uitkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl