NOS SportAangepast

Wereldtitel Heister in open water

Linsy Heister heeft de wereldtitel op de 25 kilometer open water veroverd. De 22-jarige Eindhovense kwam in het St. Jean-meer bij het Canadese Roberval als eerste over de finish in 5.52.13

De Spaanse Margarita Dominguez Cabezas kwam met een achterstand van bijna vier minuten als tweede zwemster aan, voor de Francaise Celia Barrot.

Heister was zaterdag als negende op de tien kilometer geëindigd. In 2008 eindigde ze bij de WK in Rome nog als zesde op de 25 kilometer.

"Lef tonen"

Heister wilde het in de race niet laten aankomen op een eindsprint en had voldoende energie om, met nog 7,5 kilometer te zwemmen, te versnellen. "In zo'n situatie moet je lef tonen, hè", stelde ze. "Als ik mezelf was tegengekomen, dan waren het nog hele lange kilometers geworden."

Ze realiseerde zich dat het een gok was om zo vroeg te demarreren. "Ik wist niet wat er achter me gebeurde, dus ik bleef maar zo hard mogelijk doorzwemmen. Het was zenuwslopend."

Of de wereldtitel mogelijk de opmaat is naar olympisch succes, is voor Heister nog een vraagteken. "De olympische 10 kilometer is een hele andere race met een ander tempo. Maar ik ga er wel helemaal voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl