NOS NieuwsAangepast

Ruud Lubbers, oude bekende van Beatrix

Beatrix was in 1982 nog maar twee jaar koningin, toen CDA'er Ruud Lubbers voor de eerste keer premier werd. Hij leidde de daarop volgende twaalf jaar drie kabinetten (en werd daarmee de langstzittende premier van Nederland).

In die twaalf jaar spraken de koningin en Lubbers elkaar praktisch elke maandag. Dat betekent dat ze ruim eenderde van Beatrix' regeerperiode zakelijk met elkaar optrokken.

Deze week ontbood de koningin (72) Ruud Lubbers (71) weer eens op paleis Noordeinde. Hij werd laat op de avond door zijn echtgenote Ria voorgereden in hun Audi cabrio. Hij ging, zoals hij het zelf zegt, naar binnen als adviseur en kwam na middernacht weer naar buiten als informateur.

Lubbers staat voor een ingewikkelde klus. De verkiezingen zijn al zes weken achter de rug en er is nog geen begin van duidelijkheid over welk kabinet er komt. De informateur lijkt er echter veel zin in te hebben. Hij doet een stapje terug, vraagt alle fractieleiders nog eens wat ze nu echt willen en probeert ze uit de campagnemodus te halen.

Rotterdam

Rudolphus Franciscus Maria Lubbers werd op 7 mei 1939 geboren in Rotterdam, waar hij nog altijd woont.

Hij studeerde economie aan de Nederlandse economische hogeschool. In 1962 legde hij met lof het doctoraalexamen af.

Lubbers, lid van de KVP (de Katholieke Volkspartij, die later opging in het CDA), werd in 1973 minister van Economische Zaken in het kabinet-Den Uyl. Hij kreeg in datzelfde jaar te maken met de oliecrisis. De wijze waarop hij dat probleem aanpakte, maakte hem tamelijk populair.

Na de vorming van het kabinet-Van Agt II werd Lubbers vicevoorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Het voorzitterschap viel hem ten deel toen fractieleider Aantjes in 1978 moest aftreden vanwege rumoer over zijn oorlogsverleden. Toen Van Agt zich in 1982 terugtrok uit de landelijke politiek, werd Lubbers de ontbetwiste leider van het CDA.

Lubberiaans

Hij was premier in twee kabinetten met de VVD, waarin hij een no-nonsensbeleid voerde dat leidde tot economisch herstel en vermindering van de staatsschuld. In 1986 leidde hij zijn partij naar een verkiezingswinst, die hij in 1989 wist te consolideren. Hij leidde vervolgens een kabinet met de PvdA.

Lubbers staat bekend om zijn 'wollige' taalgebruik, het Lubberiaans. Trouw noteerde deze uitspraak bijvoorbeeld: "Voor de voet weg moet dit probleemveld worden neergetunneld in een motie, om langs deze weg in lijn met de afspraken met het kabinet al zwaluwstaartend de pijnpunten snelstens en bestens af te concluderen."

Na zijn premierschap ontging hem het voorzitterschap van de Europese Commissie en de functie van secretaris-generaal van de NAVO.

Hij werd later onverwacht Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Hij stapte na een paar jaar op wegens beschuldigingen van vijf vrouwen, die zeiden dat ze door hem hem waren lastiggevallen. De beschuldigingen zijn nooit bewezen, maar vormden een smet op zijn imago.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl