NOS NieuwsAangepast

Hof: Kosovo mocht zich afscheiden

Kosovo had het recht om zich twee jaar geleden onafhankelijk te verklaren. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bepaald.

Servië had de kwestie aan het Gerechtshof voorgelegd, omdat dat land Kosovo ziet als een eigen provincie. De Albanezen die er wonen riepen twee jaar geleden eenzijdig de onafhankelijkheid uit. Sindsdien hebben 69 landen Kosovo als staat erkend, waaronder Nederland en de Verenigde Staten.

De uitspraak van het Gerechtshof werd met grote spanning afgewacht, vooral door landen die ook grote etnische minderheden binnen hun grenzen hebben. Nu de zelfstandigheid van Kosovo rechtmatig is verklaard, kan dat grote gevolgen hebben voor andere groepen die autonomie willen. Te denken valt aan de Basken en Catalanen in Spanje, de Tsjetsjenen in Rusland en de Oeigoeren in China. Deze landen, Spanje, Rusland en China hebben de onafhankelijkheid van Kosovo dan ook niet erkend.

Het oordeel van het Internationaal Gerechtshof is overigens niet bindend. Veel landen hebben al laten weten dat zij hun erkenning niet zouden aanpassen, wat de uitspraak van het hof ook zou zijn.

Afscheidingsoorlog

Kosovo scheidde zich in februari 2008 af van Servië nadat jarenlange onderhandelingen op niets waren uitgelopen. In 1998 en 1999 voerde Kosovo een afscheidingsoorlog tegen Servië, waarna de internationale gemeenschap ingreep en ruim tien jaar lang het bestuur van Kosovo overnam.

Destijds was overeengekomen dat Servië en Kosovo zouden praten over de toekomst van Kosovo, maar toen er voor Kosovo geen bevredigende oplossing kwam, scheidde het zich eenzijdig af.

Dit was tot woede van Servië, dat Kosovo als de bakermat van de eigen beschaving beschouwt. Kosovo wordt voor het overgrote deel bewoond door Kosovaarse Albanezen.

Reacties

In een eerste reactie heeft Kosovo gezegd dat het nu aan Servië is om weer te praten over de onafhankelijkheid. Servië heeft nog niet gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl