Lubbers houdt alle opties open

Informateur Ruud Lubbers is klaar met de gesprekken voor vandaag»
Informateur Ruud Lubbers is klaar met de gesprekken voor vandaag NOS

De nieuwe informateur, oud-premier Ruud Lubbers, heeft vandaag gesprekken gevoerd met de fractievoorzitters.

Om te beginnen ontving hij VVD-leider Mark Rutte. Wat hem betreft wordt nu eerst gekeken naar de mogelijkheden voor een rechts kabinet met VVD, PVV en CDA.

Job Cohen (PvdA), die als tweede naar de informateur ging, zei dat hij het met Rutte eens is. "Dit moet onderzocht worden, anders blijft het boven de markt zweven."

PVV-leider Geert Wilders, die inmiddels ook met Lubbers heeft gesproken, gaat ook nog steeds voor een rechts kabinet. "Ik hoop echt dat rechts een nieuwe kans krijgt."

Femke Halsema van GroenLinks zei dat er een gewoon meerderheidskabinet moet komen. "Als dat een rechts kabinet is dan leg ik me daarbij neer", zei ze na haar bezoek.

Morgen volgen de andere fractieleiders, te beginnen met CDA-leider Maxime Verhagen.

'Stapje terug'

Lubbers gaf vanmorgen een persconferentie. Daarin zei hij dat hij "een stapje terug" doet, maar niet "terug naar af" gaat. Wat hem betreft liggen alle opties weer open.

De nieuwe informateur wil voor het weekeinde alle fractievoorzitters uit de Tweede Kamer hebben gesproken. Hij hoopt zo tegemoet te komen aan "het gevoel van veel Nederlanders die niet begrijpen waarom er tot nu toe wel met die is gesproken en niet met die".

Hij ziet het als zijn taak om "ontspanning" te brengen in het formatieproces, waarin de deelnemers tot nu toe soms nog als campagneleiders tegenover elkaar stonden.

De ideale uitkomst van zijn opdracht is, wat hem betreft, dat hij een formateur kan adviseren, waarmee ook de kleur van de gewenste coalitie duidelijk wordt.

De informateur benadrukt dat koningin Beatrix hem niet als CDA'er heeft benaderd, maar als minister van Staat.

Verantwoordelijkheid

CDA-partijvoorzitter Henk Bleker zei in het radioprogramma Met het Oog op Morgen dat voor zijn partij de tijd is aangebroken om verantwoordelijkheid te nemen. Tot nu toe hield het CDA, dat bij de verkiezingen twintig zetels verloor, zich afzijdig.

Volgens Bleker moet de optie van een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA nu worden onderzocht.

Met de PVV zal het CDA niet zomaar om tafel gaan, laat hij weten. Die partij zal eerst afstand moeten nemen van een aantal standpunten, zoals het inperken van de vrijheid van godsdienst en het rigoreus bezuinigen op ontwikkelingshulp.

Deel deze pagina

Video

Een rechtse coalitie van VVD, PVV en CDA moet nu serieus worden onderzocht. Dat heeft VVD leider Mark Rutte... tegen de nieuwe informateur Ruud Lubbers gezegd. Lubbers onderzoekt welke kabinetten er nog mogelijk zijn nu Paars-plus is mislukt.

 • 'Rechtse coalitie moet worden onderzocht'

  Een rechtse coalitie van VVD, PVV en CDA moet nu serieus worden onderzocht. Dat heeft VVD leider Mark Rutte... tegen de nieuwe informateur Ruud Lubbers gezegd. Lubbers onderzoekt welke kabinetten er nog mogelijk zijn nu Paars-plus is mislukt.

 • Persconferentie informateur Lubbers

  Koningin Beatrix heeft minister van Staat Ruud Lubbers gevraagd om de nieuwe informateur te worden. Hij gaf... een persconferentie waarin hij benadrukt dat hij een stapje terug zal doen en een gesprek zal voeren met alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. U kunt hier de gehele persconferentie bekijken.

 • Koningin benoemt Lubbers tot informateur

  Koningin Beatrix heeft Ruud Lubbers benoemd tot informateur. De oud-CDA-premier en minister van Staat kwam... gisteravond laat naar paleis Noordeinde.Hij moet onderzoeken welke meerderheidskabinetten er nog mogelijk zijn nu paars-plus is mislukt. Dat kan een 'middenkabinet' zijn, maar Lubbers krijgt ook de ruimte om weer te kijken naar een 'rechts' kabinet met de PVV.

 • Ron Fresen over opdracht informateur Lubbers

  Koningin Beatrix heeft Ruud Lubbers benoemd tot informateur. De oud-CDA-premier en minister van Staat kwam... gisteravond laat naar paleis Noordeinde. Hij moet onderzoeken welke meerderheidskabinetten er nog mogelijk zijn nu Paars-plus is mislukt. Politiek-verslaggever Ron Fresen over de opdracht die Lubbers heeft gekregen.

Audio

 • Informateur Lubbers praat als eerste met Rutte Informateur Ruud Lubbers spreekt op dit moment met VVD-leider Mark Rutte. Lubbers verkent opnieuw alle mogelijkheden om tot een... Kabinet te komen. Politiek verslaggever Michiel Breedveld in Den Haag.
 • Lubbers ontvangt alle fractievoorzitters Alle mogelijkheiden liggen weer open bij Kabinetsformatie. Informateur Ruud Lubbers ontvangt vanaf vanmiddag alle... fractievoorzitters. Dat zei de minister van Staat en oud-CDA premier vanmorgen in een toelichting op zijn informatieopdracht. Een gesprek met politiek verslaggever Michiel Breedveld.
 • Joost Vullings over benoeming Lubbers Een nieuw moment in de kabinetsformatie, met een nieuw kopstuk: Ruud Lubbers. Vannacht werd duidelijk dat de oud-CDA-premier als... informateur een nieuw kabinet bij elkaar mag puzzelen. Een gesprek met politiek redacteur Joost Vullings.
 • Ruud Lubbers aangesteld als informateur Een nieuw moment in de kabinetsformatie met een nieuw kopstuk: Ruud Lubbers. Vannacht werd duidelijk dat de oud-CDA-premier als... informateur een nieuw kabinet bij elkaar mag puzzelen. Lubbers werd gisteravond door koningin Beatrix gevraagd te onderzoeken welke meerderheidskabinetten er nog mogelijk zijn. Toen hij bij paleis Noordeinde aankwam wilde hij, zoals we inmiddels gewend zijn. Een gesprek met politiek redacteur Joost Vullings.
 • Oud-senator Vis over benoeming Lubbers Een nieuw moment in de kabinetsformatie, met een nieuw kopstuk: Ruud Lubbers. Vannacht werd duidelijk dat de oud-CDA-premier als... informateur een nieuw kabinet bij elkaar mag puzzelen. Een gesprek over de nieuwe informateur met Jan Vis, staatsrechtgeleerde en oud-senator van D66.

Video en Audio

 • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4539 keer afgespeeld
 • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5712 keer afgespeeld
 • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4625 keer afgespeeld

Meer video en audio