NOS NieuwsAangepast

'Ik wil weten waar hij vergeving voor vraagt'

Door Hennah Draaibaar

Met vooral verbazing wordt er in Suriname gereageerd op de intentie van Desi Bouterse om na zijn inauguratie als president van Suriname publiekelijk vergeving te vragen voor de Decembermoorden.

Zijn geestelijk leider, bisschop Steve Meye maakte dat vanochtend bekend op Radio 1 in het programma Dit is de Dag.

Cynisch

De huidige democratisch verkozen president staat in Paramaribo al tweeënhalf jaar terecht voor zijn betrokkenheid bij de moorden op 8 december 1982 op de tegenstanders van het toenmalig militair bewind. Bouterse was leider van dat bewind.

Aanvankelijk is Henry Behr, een van de nabestaanden van de Decembermoorden vooral cynisch: "Een fantastisch bericht. Ik word er warm van." Henry Behr is de broer van Bram Behr, een van de vijftien slachtoffers in die decembernacht. Behr: "Maar eerst wil ik weten waar hij precies vergeving voor vraagt. Ik roep hem op om het ons te komen vertellen."

Behr zal dan ook zeker geen vergiffenis schenken als hij niet weet waarvoor. Desi Bouterse heeft tot nu toe nog geen enkele zitting van het proces bijgewoond en weigert vooralsnog een getuigenis voor de rechter af te leggen.

Rechtsstaat

Behr: "Kom uitleggen, waarom is het gebeurd? Wat was de aanleiding? Het maakt het werk van de rechter eenvoudiger als hij dat zou doen."

Toch ziet Behr ook een positieve bijkomstigheid aan de publieke vraag om vergiffenis van de nieuwe president: "Bouterse is nu publiek bezit. Door het verhaal te vertellen zal de samenleving beter worden. De rechtsstaat wordt er beter van. Kan je het voorstellen? Een leider die de belasting van zich afwerpt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl