VVD, PvdA, D66, GL niet meer om tafel

Mark Rutte tijdens de persconferentie Mark Rutte tijdens de persconferentie ANP

VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zijn het niet eens geworden over de vorming van een Paars-plus-kabinet.

Volgens VVD-leider Mark Rutte zijn er reële pogingen gedaan om de grote verschillen tussen de vier partijen te overbruggen, maar is het "uiteindelijk toch stukgelopen op de financiën".

Piketpalen

De partijen konden het niet eens worden over de totale som van bezuinigingen in de komende jaren. Wat de VVD betreft gold een bedrag van 18 miljard tot 2015 als "absolute ondergrens". PvdA, D66 en GroenLinks vonden dat bedrag te hoog.

Ook onderwerpen als de hypotheekrenteaftrek en de kilometerheffing lagen moeilijk. Volgens PvdA-leider Job Cohen stond een combinatie van de piketpalen van de VVD de totstandkoming van Paars-plus in de weg.

Wat Rutte betreft is de breuk definitief: "Er komt geen Paars-plus-kabinet." De andere partijleiders zijn minder stellig. "Ik zeg nooit nooit", aldus Cohen.

Middenkabinet

Rutte zal de koningin nu adviseren om een kabinet van VVD, PvdA en CDA te vormen. "Gezien de omstandigheden ligt dat het meest voor de hand".

PvdA-leider Cohen ziet zo'n zogenoemd middenkabinet niet tot stand komen. Het lijkt hem buitengewoon ingewikkeld om nu een coalitie te vormen met VVD en PvdA.

Hij zegt dat er "met hartstocht is gewerkt" aan een Paars-plus-kabinet. "We wisten vooraf dat het buitengewoon ingewikkeld zou worden. Maar we hebben ons uiterste best gedaan om tot elkaar te komen."

Teleurgesteld

Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) zijn buitengewoon teleurgesteld over het mislukken van de onderhandelingen.

Pechtold zegt dat hij tot vanmiddag nog mogelijkheden zag om door te praten, maar dat het VVD en PvdA waren die aangaven dat de verschillen niet te overbruggen waren.

Halsema benadrukt dat er echt is onderhandeld, dat alle moeilijke onderwerpen op tafel hebben gelegen en dat alle partijen naar elkaar toe hebben bewogen.

De informateurs Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA) werken nu aan hun eindverslag, dat ze waarschijnlijk woensdagmiddag aan koningin Beatrix aanbieden.

Deel deze pagina

Video

De informateurs Rosenthal en Wallage brengen waarschijnlijk vanmiddag verslag uit aan koningin Beatrix over... het mislukken van de onderhandelingen over Paars-plus. Na twee weken van overleg liepen de gesprekken tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks gistermiddag stuk.

 • Paars-plus gestruikeld over bezuinigingen

  De informateurs Rosenthal en Wallage brengen waarschijnlijk vanmiddag verslag uit aan koningin Beatrix over... het mislukken van de onderhandelingen over Paars-plus. Na twee weken van overleg liepen de gesprekken tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks gistermiddag stuk.

 • Paars-plus is van de baan

  De onderhandelingen tussen VVD, PvdA, D66 en Groen Links zijn stukgelopen. Struikelblok: de financiën.... VVD-leider Mark Rutte liet dat weten op een persconferentie. Eind van de middag bleek dat de verschillen tussen de partijen niet te overbruggen zijn.

 • VVD-leider Rutte over mislukken Paars-plus

  VVD-leider Rutte over het mislukken van Paars-Plus. "Het is uiteindelijk toch stukgelopen op de financiën."

 • Halsema wilde doorgaan met Paars-plus

  Femke Halsema (GroenLinks) zag het nog wel zitten met Paars-plus. Ze vindt dat de VVD nu weer het initiatief... moet nemen.

Audio

 • De dag waarop Paars-plus onmogelijk bleek Na twee weken van overleg liepen onderhandelingen tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks gisteren vast. Vooral op gebied van... financiën bleken de verschillen te groot. Een korte samenvatting van de dag dat Paars-plus onmogelijk bleek.
 • Michiel Breedveld over mislukte Paars-plusonderhandelingen Het overleg over een Paars-pluskabinet is gisteren vastgelopen. Politiek verslaggever Michiel Breedveld analyseert de situatie.
 • Pechtold houdt sprankje hoop over Paars-plus Paars-plus is de droomcoalitie van D66-leider Alexander Pechtold. Hij is dan ook erg teleurgesteld dat de onderhandelingen over... zo'n kabinet afsprongen. In tegenstelling tot VVD-voorman Rutte houdt Pechtold nog een beetje hoop.

Video en Audio

 • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 7673 keer afgespeeld
 • » OM sluit aanhoudingen jihadisten niet uit Video Van zes mannen is het paspoort in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat zij...30 okt 2014, 1005 keer afgespeeld
 • » "Patatoorlog in Napels" Video Waar in de wereld kun je lekkerder eten dan in Italië? Eigenlijk nergens. Toch zoeken de Italianen...30 okt 2014, 1020 keer afgespeeld

Meer video en audio