NOS NieuwsAangepast

Bouterse nieuwe president Suriname

Desi Bouterse is door het parlement in Paramaribo gekozen tot president van Suriname. Hij werd met 36 voor 1 blanco en 13 tegen gekozen. Daarmee voldeed Bouterse aan de vereiste tweederde meerderheid. Hij wordt op 3 augustus geïnaugureerd.

Bouterse was vrijwel zeker van het presidentschap nadat gisteren de Volks Alliantie toetrad toe de coalitieregering van de Nationale Democratische Partij. Die partij van Bouterse won afgelopen mei de verkiezingen.

Bouterse kan de komende jaren gewoon naar het buitenland reizen ondanks zijn veroordeling van drugssmokkel. Nederland zal zijn onschendbaarheid respecteren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat zij de democratische verkiezingen in Suriname en de keuze van het parlement respecteert.

Niet welkom

"We kunnen niet van tafel vegen dat Bouterse in Nederland tot elf jaar is veroordeeld wegens drugshandel", aldus minister Verhagen van Buitenlandse Zaken in een reactie. "Hij is niet welkom in Nederland anders dan om zijn gevangenisstraf uit te zitten."

Nederland zal de nieuwe Surinaamse regering op haar benoemingen, beleidsvoornemens en beleidsdaden beoordelen, zo zei Buitenlandse Zaken. De verplichtingen die Nederland is aangegaan, worden ongewijzigd nagekomen tenzij dit door ontwikkelingen niet meer mogelijk zou zijn.

Met het presidentschap gaat een lang gekoesterde wens van Bouterse in vervulling. Ruim dertig jaar nadat hij een staatsgreep pleegde is de ex-legerleider dan eindelijk officieel president.

Vermoedelijk smaakte de overwinning extra zoet voor Bouterse, omdat hij afrekende met minister van Politie en Justitie Chandrikapersad Santokhi, met wie de oud-legerleider op gespannen voet leeft. Twee jaar geleden stapte Santokhi nog naar de rechter omdat Bouterse hem had beschuldigd van banden met drugscriminelen. Bouterse moest vervolgens rectificeren.

Nederland

De 64-jarige Bouterse is in het Surinaamse Domburg geboren. In 1968 vertrok hij naar Nederland, waar hij de opleiding tot onderofficier volgde. In 1974 keerde hij terug naar Suriname. Op 25 februari 1980 pleegde hij samen met vijftien andere sergeanten een staatsgreep, waarna Bouterse uitgroeide tot leider van het militaire bewind.

Op 8 en 9 december 1982 schreef de jonge natie Suriname de zwartste bladzijde uit de nationale geschiedenis. Vijftien vermeende tegenstanders van het militaire regime van Bouterse werden gemarteld en vermoord. Vijf jaar later kreeg Suriname weer een burgerregering, maar Bouterse bleef op politiek gebied en als ondernemer een belangrijke rol spelen. Verder hield hij zich bezig met drugshandel. In 2000 werd hij daarom in Nederland bij verstek tot elf jaar cel veroordeeld wegens drugssmokkel.

In november 2007 begon in Suriname het proces tegen Bouterse en 24 andere verdachten die een rol in de Decembermoorden zouden hebben gespeeld. Tot dusver is Bouterse bij geen enkele zitting komen opdagen. De politieke ambities van de charismatische Bouterse kwamen door de veroordeling in Nederland wegens drugshandel en het proces over de Decembermoorden niet in gevaar.

Bij verkiezingen in mei dit jaar won de Mega Combinatie, een politieke alliantie waarbinnen de Nationale Democratische Partij van Bouterse de grootste groepering is, 23 van de 51 zetels in het parlement. Kort na dit succes kondigde de oud-legerleider aan dat hij een gooi naar het presidentschap zou doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl