NOS WielrennenAangepast

Contador pakt geel na pech Schleck

Thomas Voeckler heeft de vijftiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Fransman bekroonde in de 187,5 kilometer lange rit van Pamiers naar Bagnères-de-Luchon een solo van dertig kilometer met de overwinning.

De 31-jarige Voeckler reed tijdens de laatste klim, de Port de Balès (HC), weg uit een kopgroep van tien renners, die na 93 kilometer koers was ontstaan. Twee andere vluchters, Alessandro Ballan en Aitor Perez, werden tweede en derde.

Pech Schleck

Het spektakel had plaats achter de kopgroep. Alberto Contador finishte op 2.50 in een groep met onder anderen Rabobank-kopman Denis Mentsjov en nam de gele trui over van Andy Schleck. De Luxemburger werd in de slotfase van de laatste klim, net nadat hij wegdemarreerde bij Contador, door materiaalpech getroffen. Hij kon het verschil met Contador in de afdaling niet meer goedmaken en kwam pas op 3.29 van Voeckler over de meet.

Aangezien zijn voorsprong op Contador in het klassement slechts 31 seconden bedroeg, moest hij het tricot afstaan. Zijn achterstand bedraagt nu acht seconden. Samuel Sanchez kwam ook in de groep met Contador en Mentsjov binnen en staat nog altijd derde, nu op twee minuten van Contador. Denis Mentsjov is vierde op 2.13.

Gesink

Robert Gesink loste bij de favorieten in de laatste kilometer van de klim. Hij verloor op de streep uiteindelijk 1.05 op Contador. "Ik had niet echt een lekker dagje vandaag. Het was zo afzien", aldus de Nederlander na afloop. "Op die klim moest ik vol gaan, bijten. Ik trok me helemaal binnenste-buiten om terug te keren." Gesink staat nog wel zesde in het klassement op 5.01.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl