NOS NieuwsAangepast

Biënnale eert Koolhaas met oeuvreprijs

De Nederlandse architect Rem Koolhaas krijgt voor zijn gehele oeuvre een Gouden Leeuw op de Architectuur Biënnale in Venetië. De Biënnale in Venetië, van eind augustus tot 21 november, organiseert ook het internationale filmfestival, waarbij ook Gouden Leeuwen worden uitgereikt.

Koolhaas wordt in Venetië geëerd als een van de grootste levende architecten, die de horizon van de architectuur verbreed heeft. "Hij maakt gebouwen die mensen samenbrengen en hanteert daarmee ambitieuze doelen voor de architectuur", schrijft de jury.

OMA

Rem Koolhaas werd in 1944 in Rotterdam geboren en studeerde in Londen architectuur. In 1975 was hij een van de oprichters van het Office for Metropolitan Architecture (OMA), dat nog steeds rondom hem is geformeerd. Het maakte naam met conceptuele architectuur en gewaagde inzendingen voor prijsvragen.

In de jaren 80 ontwierp Koolhaas onder meer het Nederlands Danstheater. Het was het eerste theater ter wereld dat speciaal voor dans werd ontworpen en Koolhaas vestigde er internationaal zijn naam mee.

Het OMA is inmiddels actief over de hele wereld en ontwierp onder meer gebouwen in Duitsland, in de VS en in China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl