NOS NieuwsAangepast

Yorkshire Ripper komt nooit meer vrij

De 'Yorkshire Ripper' komt nooit meer vrij uit de gevangenis. De Britse Hoge Raad heeft een verzoek van de seriemoordenaar, Peter Sutcliffe, afgewezen.

De vroegere vrachtwagenchauffeur (64) werd in 1981 tot twintig keer levenslang veroordeeld voor de moord op dertien vrouwen in Manchester en Yorkshire. Hij werd verder schuldig bevonden aan poging tot moord op zeven andere vrouwen.

Nabestaanden

Sutcliffe had de Hoge Raad verzocht het mogelijk te maken dat hij voorwaardelijk zou worden vrijgelaten, want de rechter die hem destijds veroordeelde had aanbevolen dat hij minimaal dertig jaar moest vastzitten. Die tijd is nu bijna voorbij.

Rechter John Mitting van de Hoge Raad voelt daar niets voor. Hij zegt zijn uitspraak te baseren op de verklaringen van zes nabestaanden. "Dat zijn ontroerende verslagen van het grote verlies en de grote blijvende schade die zes van zijn misdaden aan de nabestaanden hebben toegebracht," aldus Mitting.

Schizofreen

De artsen van Sutcliffe zeggen dat hij "buitengewone vorderingen" heeft geboekt als gevolg van behandeling voor schizofrenie. Volgens hen is het risico gering dat hij opnieuw in de fout gaat.

Sutcliffe zit momenteel vast in de zwaarbeveiligde psychiatrische inrichting van Broadmoor. Daar werd hij in 1984 geplaatst wegens ernstige schizofrenie en paranoia.

Jack the Ripper

De 'Yorkshire Ripper' dankt zijn naam aan de negentiende-eeuwse seriemoordenaar Jack the Ripper, die in Londen prostituees verminkte en vermoordde. Volgens de BBC verminkte Sutcliffe zijn slachtoffers met een hamer, schroevendraaier en een mes. Hij beweert van God de opdracht te hebben gekregen prostituees om te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl