NOS NieuwsAangepast

Tweede stroomverbinding met Noorwegen op komst

Door energiecorrespondent Bram Schilham

Nederland en Noorwegen werken aan een verdubbeling van hun onderlinge stroomverbinding.

Sinds 2008 zijn de stroomnetwerken van de twee landen verbonden via de Norned-kabel over de bodem van de Noordzee, tussen de Eemshaven en de Noorse kustplaatsje Feda.

Daar komt vrijwel zeker een tweede kabel bij. De twee landen kunnen daardoor op grote schaal elektriciteit uitwisselen. Het officiële besluit valt volgend jaar, maar de seinen lijken op groen te staan.

Positieve ervaringen

De netwerkbeheerders Tennet en Statnett zijn enthousiast. Ze hebben positieve ervaringen opgedaan met de eerste kabel.

De stroom kan in twee richtingen door de kabel worden gestuurd. Op die manier kan een overschot aan stroom in het ene land worden afgezet in het andere, als daar toevallig op dat moment een grotere vraag bestaat.

Interessante partners

Nederland en Noorwegen zijn interessante partners op het gebied van energie. Ze hebben een tegengesteld profiel, zoals dat heet. Pieken en dalen in de productie en de consumptie van elektriciteit doen zich op verschillende momenten voor.

Noren gebruiken veel elektriciteit, ook voor het verwarmen van hun huizen in de winter. Dat leidt tot een grote stroomvraag in de avond en de nacht, als de vraag in Nederland juist afneemt.

Schaarste

In droge jaren kan er in Noorwegen schaarste ontstaan aan stroom, omdat de waterkrachtcentrales waar het land op draait dan onvoldoende kunnen opwekken.

In die periodes exporteert Nederland stroom uit de gas- en kolencentrales naar de noordelijke buren en bestaat een efficiëntere manier om de bevolking van twee verschillende landen van stroom te voorzien.

Lagere prijzen

Het voordeel voor de consument verschilt. In Nederland leidt de nauwere samenwerking met de Noren tot lagere prijzen, belooft netbeheerder Tennet. Stroom uit Noorse waterkrachtcentrales is over het algemeen goedkoper.

Voor de Noorse gebruiker kan de uitwisseling dus zorgen voor een iets hogere rekening, vooral in het begin van de samenwerking.

Maar daar krijgen de Scandinavische buren wel stabielere prijzen voor terug. Ook in jaren waarin de waterkrachtcentrales met moeite aan hun capaciteit komen, wat in het verleden kon leiden tot een verviervoudiging van de prijzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl