NOS NieuwsAangepast

EU-toezichthouder kan optreden bij bank

De nieuwe Europese financiële toezichthouder zal maatregelen kunnen nemen tegen financiële instellingen. Banken en verzekeraars moeten die bindende aanwijzingen opvolgen, zegt minister De Jager van Financiën.

De Jager vergaderde de afgelopen dagen in Brussel met zijn Europese collega's over de nieuwe Europese toezichthouder voor de financiële sector. In december kwamen de ministers overeen om een nieuwe waakhond in het leven te roepen. Die zou moeten ingrijpen als nationale toezichthouders het onderling oneens zijn over grensoverschrijdende financiële instellingen.

Na maandelange onderhandelingen is nu afgesproken dat de toezichthouder in tijden van financiële crisis rechtstreeks maatregelen kan opleggen aan banken en verzekeraars. Dat hoeft dan niet eerst langs de nationale toezichthouders. Dit geldt ook als er sprake is van overtreding van Europese wetgeving.

Europarlement

Het was een van de voorwaarden die het Europees Parlement had gesteld om akkoord te gaan met de nieuwe toezichthouder. Het parlement wil een gecentraliseerdere aanpak van de financiële sector.

Het Europarlement moet nog instemmen met de nieuwe waakhond voordat die er kan komen.

Vorige week stelde het Europarlement een stemming over de nieuwe regels uit tot september. Dat was om de ministers langer de tijd te geven om tegemoet te komen aan de wensen van het parlement.

Onderhandelingen

Vooral de Britten lagen dwars bij de onderhandelingen, zegt De Jager. Zij wilden niet dat de Europese autoriteit direct kon ingrijpen in hun banken, zonder tussenkomst van de nationale toezichthouder. "Nederland vindt, met het Europees Parlement, dat dat in bepaalde gevallen wel zou moeten kunnen. Zoals bij een internationale financiële crisis", aldus De Jager.

De komende dagen onderhandelt EU-voorzitter België met het Europarlement om tot een akkoord te komen. Minister De Jager hoopt dat de waakhond dan per 1 januari kan beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl