NOS NieuwsAangepast

Moeders onderworpen aan geschiktheidstest

De gemeente Venray gaat vanaf oktober zwangere vrouwen een test laten invullen om te beoordelen of ze geschikt zijn voor het ouderschap. Aan de hand van de vragenlijst wordt bepaald of ze extra zorg of begeleiding nodig hebben.

In hun zestiende week van de zwangerschap krijgen zwangere vrouwen van hun verloskundige 36 vragen over hun psychische, relationele en financiële achtergrond.

De aankomende moeders moeten vragen beantwoorden als 'Denk je dat je een goede moeder bent?' en 'Werd je in je eigen jeugd geslagen of mishandeld?' De vrouwen zijn overigens niet verplicht antwoord te geven op de vragen.

Amateuristisch

Theo de Boer, ethicus bij de Protestantse Theologische Universiteit, vindt de vragenlijst amateuristisch en "een weerzinwekkende inmenging van de staat in privé-aangelegenheden van gezinnen". Volgens hem is bij zeventig procent van de zwangere vrouwen zo'n vragenlijst niet nodig: "die is ontworpen voor een buitengewoon selecte groep. De rest van de ouders zal zich ronduit beledigd voelen".

Volgens De Boer wordt het tijd dat de landelijke politiek zich hiermee gaat bemoeien en een werkgroep opricht die op een gezonde manier nadenkt over manieren om problemen vroegtijdig te signaleren, "want Venray kan het duidelijk niet zelf".

Ruzie maken

"Ouders wordt in feite gevraagd zichzelf aan te geven", zegt hij. "Want als aanstaande moeders aankruisen dat ze weinig geld hebben, ruzie maken met hun man en vroeger geslagen zijn dan weten ze dat ze met zestien weken met een hulpverlener aan tafel zitten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl