NOS WielrennenAangepast

Cavendish haalt zijn gram

Mark Cavendish heeft de vijfde rit in de Tour de France gewonnen. De Brit van Team Columbia, die woensdag nog zo teleurstelde met de twaalfde plaats in de massasprint, liet zich nu niet de kaas van het brood eten. Hij bleef Gerald Ciolek (Milram) en Edvald Boasson Hagen (Team Sky) ruim voor.

Na zes kilometer begonnen Jurgen Van de Walle, Julien El Fares en José Ivan Gutiérrez aan een vlucht die vanwege het vlakke parkoers niet veel kans van slagen had, temeer daar de sprinters 8 juli in hun agenda hadden aangevinkt.

Ze reden 175 kilometer op kop, maar op vier kilometer van de finish was het me ze gedaan. De Spaanse kampioen Gutiérrez capituleerde als laatste. Daarna was het woord aan de sprintersploegen, waarbij Garmin de finale opende. De ploeg deed dit voor de met een armbreuk rondrijdende sprinter Farrar, die tiende werd.

Mark Renshaw zette in de laatste rechte lijn zijn kopman Cavendish perfect af, waarna die de rit op zijn naam schreef, met bijna een volle lengte voorsprong op Ciolek en Boasson Hagen. Alessandro Petacchi, woensdag de snelste, raakte enigszins ingesloten en finishte als achtste. Fabian Cancellara (Saxo Bank) behield het gele leiderstricot.

"Al die druk"

"Al die druk die zich opbouwt het hele seizoen en nu komt het eruit", zei een emotionele Cavendish na afloop. "Deze zege betekent alles voor me. Het team reed geweldig. Ik wist dat Mark Renshaw mij perfect zou afleveren en dat deed hij. Gisteren viel het nog wat stil in de laatste kilometer. Nu niet."

Cavendish boekte zijn eerste zege in de Tour van dit jaar. Met vier overwinningen in 2008 en zes in 2009, komt zijn totaal nu op elf etappezeges in La Grande Boucle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl