NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar donaties aan Sarkozy

Justitie in Frankrijk onderzoekt of er fraude is gepleegd bij het werven van fondsen voor de verkiezingscampagne van president Nicolas Sarkozy in 2007.

Sarkozy zou in het verleden van de rijke erfgename van cosmeticabedrijf L'Óreal, Liliane Bettencourt, 150.000 euro hebben gekregen voor zijn verkiezingscampagne. Dat zegt een voormalig accountant van Bettencourt.

Bettencourt zou het geld cash hebben gegeven aan Eric Woerth, die nu minister van Arbeid is in het kabinet van Sarkozy. Tijdens de presidentscampagne van 2007 was hij verantwoordelijk voor de campagnefinanciën van Sarkozy. De bank heeft bevestigd dat Bettencourt de 150.000 euro destijds heeft opgenomen.

Strenge voorwaarden

Geld doneren aan politici en partijen is in Frankrijk aan zeer strenge voorwaarden verbonden. Het mag maar in zeer beperkte mate. Het bedrag dat Sarkozy zou hebben gekregen van Bettencourt is veel hoger dan de Franse wet toestaat; voor schenkingen geldt een limiet van 7500 euro.

De voormalige accountant zegt dat Bettencourt regelmatig geld aan politici gaf, onder wie ook Sarkozy. Hij zou meerdere keren geld hebben gekregen, toen hij nog burgemeester was van Neuilly-sur-Seine, de woonplaats van Bettencourt.

Sarkozy spreekt de beschuldigingen van de accountant tegen en noemt die "laster". Justitie is nu een onderzoek begonnen. Als de beschuldigingen kloppen, kan Sarkozy niet worden vervolgd zolang hij president is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl