NOS NieuwsAangepast

Extra maatregelen door de droogte

Door de aanhoudende droogte is de waterstand van de Maas zo laag, dat Rijkswaterstaat extra alert is. Om de uitstroom van water naar zee te beperken, wordt bij sluizen gewacht met schutten tot er genoeg schepen liggen.

Per dag wordt bekeken of de maatregelen voldoende zijn. Als de droogte aanhoudt, wordt volgende week wellicht nog maar een paar keer per dag geschut. Dat leidt tot wachttijden en mogelijk tot files.

Elektriciteitscentrales langs de Maas hebben nog geen problemen met het koelwater. Waterschappen houden extra inspecties van veendijken die door de droogte poreus kunnen worden.

Rijnland

Ook in het waterschap Rijnland wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden. Deskundigen zoeken daar naar zwakke plekken in de dijk. In Nederland ligt er zo'n 3500 kilometer aan veendijken. Dat is te vergelijken met de afstand van Amsterdam naar Rome en weer terug.

Dat hele traject moet gecontroleerd worden, zodat het niet misgaat zoals in Wilnis, zeven jaar geleden. De veendijk was toen na lange droogte zo poreus geworden dat hij bezweek. "Daar hebben we van geleerd", zegt dijkgraaf Gerard Doornbos van het Hoogheemraadschap Rijnland.

Tijdens de inspectie kijkt het waterschap naar iedere afwijking: van kleine scheurtjes tot grote vervormingen. De gegevens worden opgeslagen in een database. Na een analyse besluit het waterschap of er maatregelen nodig zijn. Dat was tot nu toe nog niet het geval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl