NOS NieuwsAangepast

Rapport over fouten klimaatonderzoek

Vandaag worden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar de fouten in het internationale klimaatonderzoek van het IPCC (Intergouvernemental Panel on Climate Change). De fouten leidden eind vorig jaar en begin dit jaar tot veel discussie wereldwijd.

In het rapport uit 2007 staat onder meer dat de gletsjers op de Himalaya in 2035 zouden zijn gesmolten, maar dat bleek later niet te kloppen.

Er stond ook een fout in over Nederland. Het rapport stelde dat 55 procent van Nederland onder zeeniveau ligt, maar ook dat is niet juist. 26 procent van Nederland ligt daadwerkelijk onder zeeniveau, 29 procent van Nederland is gevoelig voor overstromingen van rivieren.

Woedend

Toenmalig minister Cramer van Milieu was woedend en eiste van de wetenschappers dat zij geen fouten meer maakten. Ze gaf het Planbureau van de Leefomgeving (PBL) opdracht om de fouten te onderzoeken. Het PBL heeft al erkend dat het zelf verantwoordelijk is voor de fout over het Nederlandse zeeniveau.

Niet alleen minister Cramer was kwaad over de fouten. Ook de Kamerfracties van de VVD en de PVV vonden dat er extra onderzoek moest komen naar de klimaatwetenschap. Omdat minister Cramer niet meer in functie is, worden de bevindingen van het PBL nu aangeboden aan demissionair minister Huizinga.

Internationaal onderzoek

Naast het Nederlandse onderzoek vindt er ook een internationaal onderzoek plaats naar de fouten in de IPCC-rapporten. Dat gebeurt onder leiding van de Nederlander Robbert Dijkgraaf. De conclusies van dat VN-onderzoek worden in augustus gepubliceerd.

Het IPCC komt ongeveer eens in de zes jaar met een uitgebreide rapportage over de opwarming van de aarde. Het laatste rapport stamt uit 2007. De rapporten zijn eigenlijk een samenvatting van alle wetenschappelijke literatuur die in voorgaande jaren is gepubliceerd over klimaatverandering.

Het rapport uit 2007 bestaat uit drie delen van elk meer dan duizend pagina's. Van die drie delen is een samenvatting gemaakt met de belangrijkste conclusies. Het PBL heeft de samenvatting onderzocht.

Op de werkwijze van het IPCC is de nodige kritiek. De zogenaamde klimaatsceptici zeggen dat het IPCC selectief te werk gaat en aanwijzingen negeert dat het helemaal niet warmer wordt op aarde als gevolg van menselijke uitstoot van broeikasgassen.

Het IPCC gaf begin dit jaar toe dat er fouten in de rapporten zijn geslopen. Wel houdt het panel vast aan de hoofdconclusie dat de aarde opwarmt als gevolg van menselijk handelen. Het IPCC begint dit jaar met een nieuwe evaluatie van alle klimaatwetenschap die op dit moment bekend is. In 2013 en 2014 wordt een nieuwe rapportenreeks verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl