NOS NieuwsAangepast

'VVD-kiezer wil Paars-plus niet'

Van de VVD-kiezers ziet het overgrote deel nog altijd weinig in Paars-plus. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat dat de voorkeur heeft van maar 8 procent van de VVD-kiezers. VVD-leider Rutte gaat morgen onderhandelen met de PvdA, D66 en GroenLinks over zo'n coalitie.

71 procent ziet het liefst een rechts kabinet met de PVV en het CDA, en 84 procent vindt dat de nieuwe informateur alsnog moet nagaan of zo'n kabinet toch mogelijk is.

Onder alle kiezers zijn een rechts kabinet (VVD-PVV-CDA) en Paars-plus bijna even populair: 43 tegen 41 procent. Paars-plus heeft wel de voorkeur van de overgrote meerderheid van de kiezers van PvdA, D66 en GroenLinks.

Over rechts

Ruim de helft van de ondervraagden vindt overigens dat er eerst nog verder moet worden gekeken naar een kabinet over rechts, met VVD, PVV en CDA. 64 procent van alle kiezers vindt dat dat traject nog niet voldoende is onderzocht.

Het rechtse kabinet kwam er niet toen CDA eiste dat Rutte en Wilders het eerst eens zouden worden over een voorlopig akkoord, terwijl de PVV erop stond meteen gedrieën te onderhandelen.

De kiezers houden vooral CDA-leider Verhagen verantwoordelijk voor het mislukken van die gesprekken (52 procent), en in mindere mate Wilders (22 procent).

Lange formatie verwacht

Gevraagd naar welk kabinet men verwacht dat er zal komen, komen een midden-kabinet (VVD, PvdA, CDA) en Paars-plus allebei op 22 procent. Een rechts kabinet komt als derde met 12 procent.

De kiezers vrezen in iedere geval dat het formeren moeizaam zal verlopen: een meerderheid van 32 procent denkt dat er pas in september een nieuwe regering is. 12 procent vreest zelfs nog een maand later, 26 procent houdt het op augustus.

De peiling werd afgelopen vrijdag en zaterdag via internet afgenomen onder 2500 mensen die zich ooit hebben aangemeld bij De Hond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl