NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse miljoenen voor Auschwitz

De VS gaat 15 miljoen dollar doneren aan een fonds waarmee het voormalige vernietigingskamp Auschwitz zal worden opgeknapt. Dat heeft minister Clinton van Buitenlandse Zaken in Polen bekendgemaakt.

Clinton bezocht het land om er een verdrag over het Amerikaanse raketschild te tekenen. Ze sprak in de marge van die bijeenkomst in een museum in Krakau dat is gehuisvest in de voormalige fabriek van Oskar Schindler.

"Auschwitz is een van de meeste herkenbare symbolen van racisme, vooroordelen en haat. Hoewel er veel andere belangrijke gevangenkampen en massagraven zijn, is Auschwitz-Birkenau een symbool van de Holocaust geworden", laat het ministerie weten.

Opknapbeurt

Zestig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is Auschwitz toe aan een grondige opknapbeurt. Omdat het kamp nooit voor permanente bewoning was bedoeld, werden er indertijd slechts gammele barakken gebouwd. "Daardoor zijn de gebouwen en andere voorwerpen in Auschwitz in slechte staat en dreigen onherroepelijk te vergaan", waarschuwde een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Clinton riep andere landen op ook geld te geven voor het fonds, waar uiteindelijk 100 miljoen euro in moet komen. Duitsland gaf eerder al 60 miljoen euro.

In de Tweede Wereldoorlog werden er 1,1 miljoen mensen vermoord in Auschwitz, het merendeel Joden. Het kamp werd in 1945 bevrijd door de Russen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl