NOS NieuwsAangepast

Meer gemeenten schrappen bouwprojecten

Niet alleen Amsterdam, maar ook andere steden moeten binnenkort grote bouwprojecten schrappen, omdat het geld op is. Dat zegt de NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars.

Gisteren besloot Amsterdam om alle nieuwbouwprojecten per direct te stoppen. Maar ook landelijk is de situatie dramatisch, zegt de Neprom.

Behalve Amsterdam beslissen ook Rotterdam en Eindhoven binnenkort welke bouwprojecten geschrapt moeten worden. Daarnaast kampen in elk geval Almere, Amstelveen en Langsingerland met dezelfde financiële problemen door tegenvallende grondopbrengsten.

Lagere grondopbrengsten

Door de kredietcrisis is de huizen- en kantorenmarkt ingestort. Bovendien worden in de toekomst naar verwachting steeds minder kantoren gebouwd, omdat werknemers steeds vaker vanuit huis werken. Daardoor is er per werknemer minder kantoorruimte nodig.

Als gevolg daarvan vallen de verwachte grondopbrengsten voor de gemeenten fors tegen. Die opbrengsten zijn een belangrijke financieringsbron voor bouwprojecten.

Ontslagen

De bouwstop in de gemeenten zal een nieuwe golf ontslagen in de bouw tot gevolg hebben. Verwacht wordt dat er dit jaar tienduizenden banen verdwijnen, ook bij de gemeenten zelf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl